понеделник, 25 октомври 2010 г.

Въпроси и отговори

Въпрос: В случай, че майката ползва неплатен отпуск по чл. 167а от КТ полага ли и се платен годишен отпуск за тези 6 месеца?
Отговор: Тъй като неплатеният отпуск по чл. 167а от КТ се признава за трудов стаж (чл. 167а, ал. 8 от КТ), то се полага и платен годишен отпуск

Въпрос: Моля уточнете кой е работодател съгласно КСО чл.4а за лица изпратени чрез български посредник в държава членка на ЕС.

Отговор:Съгласно разпоредбата на § 1, т. 5а от Допълнителните разпоредби на Кодекса за социално осигуряване /КСО/, в сила от 1.01.2010 г., "морско лице" е физическо лице, което заема длъжност по трудово правоотношение като член на екипажа на морски кораб, вписан в регистъра на корабите на държава - членка на Европейския съюз, независимо дали се намира на брега или на борда на кораба, притежава свидетелство за правоспособност и свидетелство за допълнителна и/или специална подготовка, придобито по реда на наредбата по чл. 87, ал. 1 от Кодекса на търговското корабоплаване. Трудовите и непосредствено свързаните с тях отношения между членовете на екипажа на кораб, плаващ под българско знаме, и корабопритежателя, включващи условията за наемане на работа и за сключване на трудов договор, като работно време, почивки, платен годишен отпуск, репатриране, социално-битови условия на борда и отговорност на корабопритежателя при болест и злополука на членовете на екипажа, минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд на борда на корабите за предотвратяване на рисковете при работа с оглед предпазване от трудови злополуки, професионални болести, аварии, инциденти и други опасности за живота и здравето на членовете на екипажа, се уреждат с Наредбата за трудовите и непосредствено свързани с тях отношения между членовете на екипажа на кораба и корабопритежателя, приета с Постановление № 226 на Министерския съвет от 14.10.2003 г. /обн., ДВ, бр. 93 от 21.10.2003 г., в сила от 22.01.2004 г./. Съгласно § 1, т. 7 от Допълнителните разпоредби, по смисъла на тази наредба, "Работодател" е корабособственикът или беърбоут чартьорът, наемащи лица на борда на кораба. За лицата по чл. 4а от КСО, които работят по трудово правоотношение в държава-членка на Европейския съюз, работодател е физическото или юридическо лице, с което те се намират в трудово правоотношение на основание разпоредбите на съответното законодателство.
Р.П

Няма коментари:

Сто знамена за ШУМЕН!

СНЦ “Солидарно общество” - Шумен събира средства или знамена за инициатива, породена от чист патриотизъм към родината ни и града ни. Целта ...