понеделник, 18 октомври 2010 г.

Въпроси и отговори

 Въпрос: В сила ли е Колективен трудов договор,който е подписан на 25.10.2009 г. от работодател и синдикати, но не е внесен в инспекцията да се регистрира по вина на работодателя до  15 .10.2010г.?

Отговор: Разпоредбите на чл. 54, ал.1 и 2 от Кодекса на труда (КТ) предвиждат, че Колективният трудов договор влиза в сила от деня на сключването му, доколкото в него не е уговорено друго. Колективният трудов договор се смята за сключен за срок една година, доколкото в него не е уговорен друг срок, но за не повече от две години. Страните могат да уговорят по-кратък срок на действие на отделни негови клаузи. Разпоредбата на чл. 53, ал. 3 КТ установява, че Колективният трудов договор се вписва в специален регистър в инспекцията по труда, в района на която е седалището на работодателя. Когато работодателите имат седалища в различни райони, вписването се извършва в една от инспекциите. Колективните трудови договори с отраслово и национално значение се вписват в Изпълнителната агенция "Главна инспекция по труда". Споровете относно компетентната инспекция се решават от министъра на труда и социалната политика. Съгласно чл. 53, ал.1 КТ копия на вписаните колективни трудови договори се предоставят служебно по ред, определен от министъра на труда и социалната политика, на Националния институт за помирение и арбитраж, който създава и поддържа информационна система за колективните трудови договори. При спор относно текста на договора достоверен е текстът, който е регистриран (чл. 53, ал.5 КТ) Обстоятелството, че КТД не е вписан в инспекцията по труда не го прави невалиден.

Р.П

Няма коментари:

Сто знамена за ШУМЕН!

СНЦ “Солидарно общество” - Шумен събира средства или знамена за инициатива, породена от чист патриотизъм към родината ни и града ни. Целта ...