петък, 21 януари 2011 г.

Проект "Аз, баба и дядо" на СНЦ "Солидарно общество" гр.Шумен и МТЕЛ

През 2008 година проектът „Заедно с грижа и обич за преодоляване на самотата и изоставянето” получи финансиране по дарителската програма Грант М-Тел, чрез която компанията подкрепи целево малки, но стойностни социални проекти на организации с нестопанска цел, насочени към интегрирането на деца и възрастни в неравностойно положение. Новото име на проекта е : „Аз, баба и дядо”


През 2009 год. проекта бе включен в дарителската програма 1788 с което се осигури трайна устойчивост на проекта и се помага на две уязвими социални групи – деца до три години от Дома за медико-социални грижи за деца в града и самотно живеещи пенсионери с доходи под 200 лева. Основната идея е възрастните хора да осигурят индивидуална грижа за деца от дома, които са без специфични увреждания, но имат емоционални дефицити. Децата получават шанс да общуват и да създават емоционален контакт, което им помага да се развиват нормално и им дава по-голям шанс да бъдат осиновени. Така се постигат дългосрочни резултати чрез навременната грижа за децата още в най-ранна възраст. От своя страна възрастните хора имат възможността да работят, да се чувстват пълноценни и да общуват.

Проекта беше удостоен с приза “Проект на годината 2008 за неправителствени организации, работещи в социалната сфера” със жури: Иво Прокопиев, Председател Икономедия АД и председател КРИБ; Адела Пеева, режисьор; Бен Крос, английски актьор; Петя Тетевенска, Член на УС на Българска Национална Телевизия; Вилем ван ЕЕ, Посланик на Кралство Нидерландия; Левон Хампарцумян, Председател на Управителния съвет и Главен изпълнителен директор, УниКредит Булбанк; Ани Захариева, Изпълнителен директор, ФеърПлей Интернешънъл АД; Нина Мирчева, Директор Корпоративни Комуникации, М-ТЕЛ; Бернар Москени, Главен изпълнителен директор, БТК.

През 2010 г.проекта “Аз, баба и дядо” продължи проeктните си дейности благодарение на Дарителската кампания 1788 и Мобилния оператор Мтел.

Благодарение на тази кампания децата и самотните пенсионери продължават да осъществяват срещите си и да си въздействат взаимно. Резултатите по проекта бяха забележителни, както при децата така и при възрастните хора.

При всички деца се отчита подобрение в двигателното развитие, грубата и фина моторика. Всички деца включени в проекта, вече вървят самостоятелно, слизат и се качват по стълби с опора, клякат, стават и се опитват да бягат. Емоционалната връзка с бабите е формирана – всички деца познават бабите си, видимо са доволни от общуването си с тях, играят на различни игри, пеят песни и учат стихчета. Драскат в границите на листа, чертаят вертикални и хоризонтални линии, опитват се да затворят окръжност. Най-трудно се компенсира изоставането в говорното развитие. При всички деца има отключена експресивна реч, като речниковия запас е в по-малък обем от нормите за възрастта. Пасивния речников запас удовлетворява ежедневните им потребности.

Към месец декември 2010 г.едно от децата е интегрирано в биологичното семейство, едно е осиновено и в най-кратък срок най-вероятно м.Януари две от децата ще бъдат настанени в приемни семейства.

Няма коментари:

Сто знамена за ШУМЕН!

СНЦ “Солидарно общество” - Шумен събира средства или знамена за инициатива, породена от чист патриотизъм към родината ни и града ни. Целта ...