сряда, 26 януари 2011 г.

КНСБ натиска фирми да плащат навреме заплати на работниците си

КНСБ оказва синдикален натиск на фирми и учреждения на територията на Шуменска област, които месеци наред не са плащали заплати на работниците и служителите си. Наскоро Главна инспекция по труда извади списък със 72 предприятия, които ще бъдат дадени на прокурор заради забавени плащания. Социалният министър Младенов се е разпоредил до края на януари некоректните работодатели да се издължат. В противен случай отиват на съд за системно нарушаване на трудовото законодателство.
„Съгласно Конституцията на Република България и Кодекса на труда, положеният труд по трудово правоотношение има възмезден характер и при добросъвестно изпълнение на задълженията на работника се гарантира изплащане на трудовото му възнаграждение в размер на 60 процента от брутното трудово възнаграждение, но не по-малко от минималната работна заплата за страната. Законодателят е установил, че разликата до пълния размер се изплаща заедно със законната лихва“, коментира казуса за „Шуменска заря“ Анета Денева – председател на Регионалния съвет на КНСБ в Шумен.
Тя допълни, че през изтеклата 2010 г. КНСБ многократно е упражнявал синдикален натиск за издължаване на просрочените плащания от държавата към бизнеса с цел изплащане на забавените работни заплати. „Знаете, че такива са случаите с фирма „Автомагистрали-Черно море“ АД, ДП „Кабиюк”, болниците в Нови пазар и Велики Преслав и други. Предизвикателствата пред реформирането и извеждането на националната икономика извън обсега на последиците от световната криза извеждат пред скоба задължението на държавата да бъде коректна и най-осторожно да спазва законите и поетите ангажименти било чрез Закона за държавния бюджет, било при изпълнение на договорни отношения. С особена острота и загриженост и днес, в началото на 2011 г., ви информираме за  задълженията към работещите. В „МБАЛ – Велики Преслав“ ЕООД дължат заплати за септември, октомври и декември 2010 г. – сумата е около 110 000 лв. плюс 20 000 лв. за осигуровки за месец декември 2010 г. на 110 лица.  В същото време договорните партньори в лицето на НЗОК дължат на болницата 114 500 лв. (за декември 80 000 лв. и 34 500 лв. за месеците юни и юли 2010 г.) . За тези случаи сме отправили сигнали до ръководството на КНСБ  и до контролните институции“, посочи Анета Денева.
Тя допълни, че има известна светлина в тунела по „сагата” с частично неизплатените работни заплати в ДП „Кабиюк”. „За периода 2001-2004 г. общата дължима сума е около 130 000 лв. Очакваме до юни да бъдат изплатени на 100 % всички дължими трудови възнаграждения. До края на януари започва изплащането на дължимите суми за 2001 г. на около 100 лица“, каза Денева. „В РС на КНСБ постъпват сигнали за неизплатни заплати от фирми в областта, но в случаите, когато нямаме синдикални организации  не разчитаме на достоверност на информацията. Затова  сигнализираме  за тези случаи Инспекцията на труда. Ударът на кризата се прояви в България асиметрично между бедни и богати и доведе до задълбочаване на бедността, до разширяване на нейната база. За да се преодолее доминиращата сега „икономика на предлагането” е необходимо през тази година да се насърчи търсенето, т. е. да се работи за увеличаване на минималната работна заплата, за увеличаване на реалните доходи на българите и за стриктно спазване на законите на европейска България“, коментира Анета Денева.


Няма коментари:

Сто знамена за ШУМЕН!

СНЦ “Солидарно общество” - Шумен събира средства или знамена за инициатива, породена от чист патриотизъм към родината ни и града ни. Целта ...