петък, 14 януари 2011 г.

Работните заплати - проблеми и предизвикателства


Съгласно Конституцията на РБ и Кодекса на труда положеният труд по трудово правоотношение има възмезден характер и при добросъвестно изпълнение на задълженията на работника се гарантира изплащане на трудовото му възнаграждение в размер на 60 процента от брутното трудово възнаграждение, но не помалко от минималната работна заплата за страната. Законодателя е установил, че разликата до пълния размер се изплаща заедно със законната лихва.
През изтеклата 2010 г. многократно сме упражнявали синдикален натиск за издължаване на просрочените плащания от  държавата към бизнеса, с цел изплащане на забавените работни заплати – знаете, такива са случаите в АМ”Черно море” АД, ДП „Кабиюк”, болниците в гр. Нови пазар и Велики Преслав и др.
Предизвикателствата пред реформирането и извеждането на националната икономика извън обсега на последиците от световната криза извеждат пред скоба задължението на държавата да бъде коректна и най- осторожно да спазва законите и поетите ангажименти, било чрез Закона за държавния бюджет, било при изпълнение на даговорни отношения:
С особена острота и загриженост и днес, в началото на 2011 г. Ви информираме, за  задълженията към работещите в МБАЛ Велики Преслав ЕООД - дължат се заплати за септември, октомври и декември 2010 г.-сумата е около 110 000 лв. + 20 000 лв за осигуровки за м. ХІІ. / 110 лица/.  В същото време договорните партньори в лицето на НЗОК дължат на болницата 114 500 лв. /за м. декември 80 000 лв. и 34 500 лв. за м.VІ и м.VІІ 2010 г./ .За тези случаи сме отправили сигнали до ръководството на КНСБ  и до контролните институции.
            Има известна светлина в тунела по „сагата” с частично неизплатените работни заплати в ДП „Кабиюк”. За периода 2001-2004 г. общата дължима сума е около 130 000 лв. Очакваме  до м. юни да бъдат изплатени на 100 % всички дължими трудови възнаграждения. До края на м.януари започва изплащането на дължимите суми за 2001 г.  / на около 100 лица/.

В РС на КНСБ постъпват сигнали за неизплатни заплати от фирми в областта, но в случаите, когато нямаме синдикални организации  не разчитаме на достоверност на информацията. Затова  сигнализираме  за тези случаи Д”ИТ”.
Ударът на кризата се прояви в България асиметрично между бедни и богати и доведе до задълбочаване на бедността, до  разширяване на нейната база. За да се преодолее доминиращата сега „икономика на предлагането” е необходимо през тази година да се насърчи търсенето, т.е да се работи за увеличаване на МРЗ , за увеличаване на реалните доходи на българите и за стриктно спазване на законите на европейска България.

1.МБАЛ Велики Преслав ЕООД-
Дължима сума към персонала / 110 лица/ за м. септември, октомври и декември 2010 г.- около 110 000 лв. + 20 000 лв за осигуровки за м. ХІІ.
НЗОК дължи на болницата 114 500 лв. /за м. декември 80 000 лв. и 34 500 лв. за м.VІ и м.VІІ 2010 г./

2.ДП „Кабиюк”- Има известна светлена в тунела по казуса с частично неизплатените работни заплате за периода 2001-2004 г. Общата дължима сума е около 130 000 лв.
Очакваме  до м. юни да бъдат извължени на 100 %. Сега започва изплащането на дължимите суми за 2001 г.  / за около 100 лица/.

Анета Денева - председател РС - Шумен

2 коментара:

Катя Крумова каза...

Хубава статия за регионална информация за дължащите се заплати.

Анонимен каза...

Трябва да се съдят всички работодатели, които не изплащат заплати и сериозно съдействие от ИТ за изплащането им.

Сто знамена за ШУМЕН!

СНЦ “Солидарно общество” - Шумен събира средства или знамена за инициатива, породена от чист патриотизъм към родината ни и града ни. Целта ...