понеделник, 31 януари 2011 г.

Стефан Константинов: Министерството прави политиката

 Здравната каса не е държавна институция, но това не значи, че тя трябва да води някаква своя политика. Министерството прави политиката. Това заяви в предаването на БНТ "Денят започва" здравният министър Стефан Константинов. По думите му здравното министерство трябва да има цялата информация, за да може да проведе адекватно своята политика. Парите на осигурените са в Здравната каса, но трябва да има синхрон между нея и министерството, смята Константинов.


Очаквам оперативното ръководство на Здравната каса да представи днес една сериозна методика за работа. Не би трябвало да се стига до ситуация, подобна на миналогодишната, когато болниците разбираха в края на месеца с какви пари разполагат за този месец. Жизнено важно за болниците е да знаят с какви пари разполагат, подчерта здравният министър. Не е цел на рамковия договор да затвори някакви болници. Целта е по-добре работещите болници да получат повече пари, посочи Константинов. Според него тази година цените на клиничните пътеки са по-балансирани от миналогодишните и той се надява, че това ще доведе до по-добро здравеопазване.

Има достатъчно лекарства за грипната епидемия, подчерта здравният министър.

Относно обвиненията срещу бившия здравен министър Божидар Нанев Константинов заяви, че се надява на бързо решение на процеса, за да стане ясно - виновен или невинен е той.

Ако някой има вина, той трябва да си получи заслуженото, смята Константинов в отговор на въпрос за лекарските грешки. Според него институциите трябва да работят, за да не се стига до медиен натиск или до решаване на въпроса за една или друга лекалска грешка в парламента.

Случаят в Горна Оряховица се размаза, защото се мина на ниво политика, посочи Константинов. По думите му, ако има неясни въпроси в експертизата, тогава трябва да се направи повторна експертиза.

В линейките на Спешна помощ трябва да има парамедици, които оказват спешна помощ, както е по света, смята Константинов. Той коментира, че сега трябва да се мисли за увеличаване на заплатите, за да стане работата на медицинския персонал привлекателна.



Няма коментари:

Сто знамена за ШУМЕН!

СНЦ “Солидарно общество” - Шумен събира средства или знамена за инициатива, породена от чист патриотизъм към родината ни и града ни. Целта ...