сряда, 2 февруари 2011 г.

Становище на отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в здравеопазването относно НКПД - 2011 г.




       На заседани ена отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в здравеопазването, проведено на 19.01.2011 г. свикано по инициатива на ФСЗ на КНСБ във връзка с промените в НКПД - 2011 г. Д-р Кокалов сподели, че е учуден, че НКПД - 2011 г. е въведен без консултации със синдикатите и е научил от медиите за това. Той сподели: "...че е получил обаждане от много колеги, притеснени от факта, че професионалисти по здравни грижи са разделени на две категории по отношение на минималния осигорителен праг, което неминуемо би доввело до социално напрежение. Както се вижда в графа аналитични специалисти, сестрите и акушерките са изравнени с лекарите, с минимален осигурителен праг 780 лв, а лаборантите остават в друг клас - с 540 лвосигурителен доход... Има следните възможности за реакция:
 - тъй-като не е искано мнението на МЗ и синдикатите и това създава напрежение, да искаме промяна  - поне на отраслово ниво да го решим.
 - искаме нови начални основни заплати, за да отговорим на този осигурителен праг и за да не попадне работодателя под ударите на закона, трябва да се осигуряват сестрите и акушерките на 780 лв.
 - трябва да има реакция за промяна, поне да регулираме минималната работна заплата /МРЗ/, но откъде ще дойдат тези пари.
В големите болници е по-лесно, но в общинските ще има проблеми, а също и в държавните лечебни заведения като центровете за спешна медицинска помощ, например.
Това бе причината да поискаме спешно заседание на Отрасловия съвет.


    След разискване по темата се взе решение да се изготви писмо до Министър Младенов с предложение  за  отмяна на НКПД - 2011 г.




ДО
Д-Р СТЕФАН КОНСТАНТИНОВ -
МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕОПАЗВЕНЕТО
                            КОПИЕ:                ИНЖ. ТОТЮ МЛАДЕНОВ -
                                                           МИНИСТЪР НА ТРУДА И
                                                           СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА


                                      СТАНОВИЩЕ
                                               на
Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в здравеопазването

ОТНОСНО:   Въвеждане на Национална класификация на професиите  
                          и длъжностите  в Р България, 2011г. /НКПД-2011/ 


УВАЖАЕМИ ГОСПОДА МИНИСТРИ,

През месец януари 2011 год. на интернет страницата на МТСП е публикувана новата Национална класификация на професиите и длъжностите 2011г. /НКПД-2011г./, в сила от 01 януари 2011г. със Заповед № РД 01-931 от 27.12.2010г. на министър Младенов.                                                                                              
По инициатива на Федерация на синдикатите в здравеопазването-КНСБ на 19 януари 2011 г. се свика заседание на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в здравеопазването, във връзка  със създалото се социално напрежение, възникнало от промените  в класификатора.
         Информираме Ви, че съгласно Закона за съсловните организации, всички професионалисти по здравни грижи са с висше образование и разделянето им в различни групи специалисти и категории, с различни минимални осигурителни доходи, води до  напрежение в колективите на лечебните и здравни заведения.
От друга страна, нивото на доходи и липсата на финансови средства не позволява на работодателите да изпълнят новите изисквания на НКПД-2011 г., без да ощетят персонала.
След продължителни дебати между социалните партньори се стигна до следното предложение, което предлагаме на Вашето внимание:
         Да остане да действа НКПД – 2010г. и след провеждане на  преговори за минимални осигурителни доходи през 2011 г., да се направят предложения за възможни изменения, с оглед недопускане напрежение в лечебните и здравни заведения.

Д-Р МИХАИЛ ЗОРТЕВ – зам. министър и Председател на Отрасловия съвет

Д-Р ИВАН КОКАЛОВ – ФСЗ-КНСБ

                                                                               Д-Р ТЕОДОРА ВЪЛЧЕВА - МФ Подкрепа

Д-Р МИТКО ДИМИТРОВ - Национална асоциация на работотателите

Д-Р МИМИ ВИТКОВА - Асоциация на индустриалния капитал в РБългария

                                                                               Г-Н ВЛАДИМИР НАЙДЕНОВ - БТПП

Д-Р ВАЛЕРИ ЦЕКОВ - Асоциация на индустриалния капитал в РБългария




2 коментара:

Анонимен каза...

Много добре са направили защото нетните заплати на хората падат. И стига с тия измишльотини за болногледачи и други, това ще е срам за професията.
Цялото съсловие на медицинските специалисти веднъж поне да е единно.

Анонимен каза...

В какви срокове ще стане това. Всеки месец губим пари.

Първомайски спортен празик по случай деня на труда

На 28.04.2024г. от 9:00ч. на спортните площадки на СУ”Сава Доброплодни” се проведоха традиционните първомайски спорни игри организирани от Б...