сряда, 23 февруари 2011 г.

РС на КНСБ Шумен започва работа по реализация на Проект „Това е моят шанс да намеря себе си”.


Този проект е включен в Националния план за действие по заетостта за 2011 г.  и е разработен на основание чл.31, ал.1, чл. 55 Г от ЗНЗ и в сътветствие с Закона за професионалното образование и обучение.
Основната цел на проекта е да ориентираме и мотивираме бенефициентите- младежи до 29 години, ранно отпаднали от училище, регистрирани в Бюрото по труда. След това те ще чиракуват в микро и малки фирми от областта. Придобиването на знания и умения по различни професии/занаяти, ще става посредством обучение на конкретно работно място под ръководството на наставник/майстор. Младежите ще могат да изградят трудови навици, самодисциплина, ще получават доходи, което ще съдейства за повишаване на социалния им статус и успешното им интегриране в обществото.
Проектът се реализира  в партньорство с Националната занаятчийска камара,
 Българска асоциация на микропредприятията, Асоциация на малкия и среден бизнес. Методическата помощ и контрол се осъществяват от ДРСЗ Варна и ДБТ Шумен.
В момента се набират работодатели, готови да наемат младите хора / един наставник ще обучава двама младежи/.
Финансирането се осъществява от МТСП чрез средствата за активна политика.
За всеки безработен младеж, нает за чиракуване на пълно работно време, на работодателя се предоставят средства да трудово въднаграждение в размер на МРЗ, допълнителни трудови възнаграждения, установени в КТ, възнаграждение за основен платен годишен отпуск по чл.155 от КТ, дължимите  вноски  по КСО. На наставника се заплаща допълнително трудово възнаграждение в размер на 140 лв . за шест месеца.
Отпадането от училище е едно от сериозните предизвикателства, оказващи негативно влияние върху развитието на пазара на труда. Ранното отпадане от училище и незавръщане в системата на образование и обучение води до формиране на работна сила с ниска пригодност за заетост и конкурентноспособност на пазара на труда и ограничава възможностите за намиране на качествена заетост.

Намаляването на дела на преждевременно напусналите образователната система е една от ключовите цели на Стратегията на Европейския съюз „Европа 2020”. Тя има пряко отношение в дългосрочен план към осигуряване на интелигентен, устойчив и приобщаващ икономически растеж. Средно за ЕС е поставена цел до 2020 г. делът на преждевременно напусналите образователната система да намалее до 10%. В Националната програма за реформи на  Р България, отчитайки националните характеристики и целевата група, е поставена цел за същия показател от 11%. Важно за постигане на тази цел е стимулирането на участието в чиракуване, като част от действията за преодоляване на младежката безработица.
За намаляване на ранното отпадане от училище в България се изпълняват дейности за ограничаване действието на основните фактори, обуславящи ранното напускане на училище,  Същевременно, в рамките на политиката по заетостта се предоставят възможности за „втори шанс” за обучение и заетост на младежи, рано напуснали училище, каквато е целта на представения проект.

Няма коментари:

Първомайски спортен празик по случай деня на труда

На 28.04.2024г. от 9:00ч. на спортните площадки на СУ”Сава Доброплодни” се проведоха традиционните първомайски спорни игри организирани от Б...