вторник, 8 февруари 2011 г.

През март могат да се очаква протести на медицински сестри и рехабилитатори

07 февруари 2011 / 14:33 | Здравеопазване | радио "Фокус"- Шумен

Шумен. Промените в Националния класификатор на професиите и длъжностите в Република България, влязъл в сила от 1 януари, създават много сериозни проблеми пред здравеопазването, заяви на пресконференция Анета Денева, председател на Регионалния координационен съвет на КНСБ, предаде репортер на радио „Фокус”-Шумен. Според тях медицинските сестри и рехабилитаторите са преместени от Клас 3 – приложни специалисти, в Клас 2 – аналитични специалисти. От това произтича вдигане на осигурителния праг от 540 лв. на 780 лв., а за старшите и главните сестри – на 1100 лв. На практика това води до увеличаване на размера на вноската за една медицинска сестра с 73,92 лв. - 30,96 лв. от които се внасят от здравния специалист, а 42,96 лв. от работодателя. Тези средства обаче няма откъде да дойдат при лимитираното финансиране на лечебните заведения. Поради това от синдиката предлагат да се отложи прилагането на Класификатора на професиите и длъжностите докато не се проведат преговори за осигуряване на ресурс за покриване на увеличението на осигурителните вноски. В противен случай най-късно през март медицинските специалисти ще излязат на протест. Анета Денева изрази учудването си, че този проблем не се поставя на национално ниво. Ако не бъдат направени промени в класификатора ще се наложат непопулярни мерки – или съкращаване на сестри и рехабилитатори, които и без това не достигат, или намаляване на заплатите.
Проблемът засяга най-вече малките болници, заяви д-р Атанас Атанасов, управител на МБАЛ „Д-р Добри Беров”-Нови пазар и зам.-председател на Сдружението на общинските болници в България. Според него, ако не се вземат мерки до месец-два те няма да са в състояние да изплащат заплати и някои от тях ще фалират. До министрите на труда и социалната политика и на здравеопазването и до председателя на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в здравеопазването е изпратено становище по проблема, взето на среща между синдикатите и ръководството на Общинската болница в Нови пазар. Не е логично сестрите да са в категория аналитични специалисти, след като те изпълняват разпорежданията на лекуващия лекар. Освен това се получава парадокса старшите и главните сестри да се осигуряват върху по-голяма сума то някои лекари. Д-р Атанасов отбеляза, че по проблема трябва да се вземе бързо решение, защото начисляването на заплатите за януари предстои в близките дни.
Милен МАРИНОВ

3 коментара:

Анонимен каза...

Уважаеми Докторе Атанасов, ако не Ви е известно, дейността на сестрите е доста по-широкообхватна и не се ограничава само в изпълнение на назначения от еди кой си. Главните и старши сестри са по-високо в йерархията от всеки един редови лекар, а главната сестра е на по-високо йерархично ниво дори и от началник отделенията,а в нормалните страни и от замесник директорите по икономическата част.Друг е въпросът,че години наред /повече от 60 години/,синдикати,управаляващи правителства, министерство на здравеопазването и такива като вас, упражняват съзнателна депресия върху трудовите доходи на медицинските сестри.От медицинската професия се отклоняват качествени хора на нацията с всички неблагоприятни последици за здравето и живота на българските граждани. Отчайващо ниските трудови доходи са основната причина от България да си тръгват най-високопроизводителните и най-надеждните медици на страната.В този ред на мисли, искам да подчертая, че ако професионалистите по здравни грижи имаха АДЕКВАТНО трудово възнаграждение, днес минималният осигурителен праг от новата НКПД нямаше да бъде проблем!!! Кога най-сетне ще дойде времето здравеопазването да бъде управлявано от нова генерация мениджъри на всичики нива в сферата и да се премахне досегашното допотопно и порочно статукво???!!!
Й.Василева

Анонимен каза...

P.S. Извинявам се,за чисто техническата грешка в думата "заместник" в по-горе написания от мен коментар!

Анонимен каза...

това се отнася за всички.кой не иска добро възнаграждение. но и за качеството трябва да е мисли.и отношението към хората, защото всички сме потърпевши и ние като пациенти не сме виновни за вашите ниски възнаграждения.

Първомайски спортен празик по случай деня на труда

На 28.04.2024г. от 9:00ч. на спортните площадки на СУ”Сава Доброплодни” се проведоха традиционните първомайски спорни игри организирани от Б...