петък, 4 февруари 2011 г.

„КНСБ настоява за 290 лева минимална работна заплата“

Анета ДЕНЕВА, председател на Регионалния съвет на КНСБ в Шумен:
Велмира СТЕФАНОВА
В края на миналата година стойността на издръжката на живота в България достигна 511,25 лева на човек от четиричленно домакинство. Тоест, за да посреща разходите си и да се храни здравословно, едно средно статистическо семейство трябва да разполага месечно с 2045 лева. Това сочат данните от изследванията на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.
Анета Денева
Анета Денева
„Темпът на нарастване на издръжката на живот спрямо миналата година е увеличен с 6,4 %. На основата на това и на базата анализ на пазара на труда и във връзка с инфлационните процеси в България КНСБ настоява за 290 лева минимална работна заплата и препоръчителен индекс за нарастване на работните заплати“, коментира Анета Денева – председател на Регионалния съвет на КНСБ в Шумен.
По нейните думи, ситуацията в България по отношение на трудовите доходи за миналата 2010 г. е доста обезпокоителна. „Правителството за втора поредна година отказва да увеличи минималната работна заплата за страната. Вече е установен реален спад от минус 2,3 на сто през 2010 г.,  който ще се увеличи през настоящата година поне с още минус 3,6 на сто. Сумарно обезценяване от 6 % е неприемлив компромис за всеки синдикат. Изключително тревожна е констатацията за повсеместно замразяване на средната заплата по предприятия във всички браншове на страната. Обещанията, че текущо ще се обсъждат механизми за определяне и ще се търсят възможни решения за нас е отлагане на момента управляващите да застанат лице в лице с натрупаните тежки социални проблеми. Социален диалог по тези въпроси се налага спешно. Ние считаме, че са налице достатъчни условия за иницииране и започване на преговори за повишаване на минималната работна заплата за страната, както и за двустранно договаряне на препоръчителен индекс за увеличение на работните заплати в реалния сектор“, посочи Анета Денева.
Тя уточни, че през 2007 г. бе възприет подход на базата на национално споразумение между синдикати и работодатели да се определя  препоръчителен индекс, основан на стойности и оценки по  4 критерия. „Те са инфлация, ръст на производителността на труда, конкурентоспособност на икономиката и конюнктура на пазарите, както и промени в данъчно-осигурителното облагане.
Това е сумарен  индекс на базата на средни стойности от предходната  година  на посочените вече критерии за номинално увеличение  на заплатите през текущата година. В момента са известни предварителните данни на НСИ за средногодишната инфлация за 2010 г.: индекс на потребителските цени 2,4 %, хармонизиран индекс 3 %. Оповестени са факти от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма за положителен ръст на производителността на труда към 9-месечието на 2010 г., както следва: първо тримесечие -3.6 %, второ тримесечие – 7.5 % и трето тримесечие – 6.4 %, което дава основание за очаквания на годишен ръст около 6 %. Промените в данъчно-осигурителното облагане през 2010 г. може да се оценят като положителни главно заради намалението на осигурителната вноска за фонд „Пенсии“ с 2 процентни пунта“, обясни Анета Денева.
Каква е ситуацията в Шумен? „Както вече бе констатирано в междинната оценка за изпълнение на Областната стратегия за развитие, нашата област е с по-голям спад в икономиката в сравнение със спада в национален мащаб. Безработицата в региона е много висока, като данните сочат, че през декември миналата година тя е била 14.38 %. Заетостта също е много ниска – около 51 % в Шуменска област при 62 % на национално ниво. Въпреки че в НСИ няма  данни за средна работна заплата за последното тримесечие на 2010 г., то данните за второто тримесечие показват съществена разлика в средните работни заплати. На национално ниво заплатата е 640 лева, а на областно ниво тя е 544 лева. Ние живеем в тази област и начинът на живот и свитото потребление са показатели за запазване на тази тенденция. Демографският срив и засилената миграция, в контекста на казаното дотук, очертават сериозните предизвикателства пред кметовете на общините в Шуменска област и областния управител в ролята им на активна движеща сила за привличане на инвестиции  и преодоляване на  сегашното статукво на „преобладаващо търговско обслужване и конвенционални производства”, коментира Анета Денева. Тя допълни, че КНСБ винаги е била двигател за активен диалог както на областно ниво в Областния съвет за тристранно сътрудничество, така и на общинско ниво. „Остава  партньорите в социалния диалог да осъзнаят огромната необходимост от това сътрудничество“, каза Денева.

Няма коментари:

Първомайски спортен празик по случай деня на труда

На 28.04.2024г. от 9:00ч. на спортните площадки на СУ”Сава Доброплодни” се проведоха традиционните първомайски спорни игри организирани от Б...