понеделник, 7 февруари 2011 г.

5 фирми в Шуменско бавят заплатите на работниците си

Данните за некоректните работодатели бяха представени от председателя на Регионалния съвет на Конфедерацията на независимите синдикати в България – Шумен Анета Денева, по сигнал на граждани.
Информацията за задълженията към 3 февруари включва фирма “Пътища” АД, която е плащала на работниците си само 60% от редовните заплати в продължение 10 месеца, което довело до натрупване на 100 хил. лв. задължения.
За ТОП НОВИНИ.БГ изпълнителният директор на “Пътища” АД Георги Григоров потвърди, че действително от май миналата година работниците във фирмата получават 60% от дължимите заплати. “Основна причина да не плащаме пълния размер на трудовите възнаграждения са забавените плащания за изпълнени обекти”, заяви инж. Григоров. Той уточни, че към момента община Шумен и община Нови пазар не са разплатили изпълнените от пътностроителната фирма поръчки. Дължимите плащания от страна на община Шумен са малко над 1 млн. лв., близо 500 хил. лв. са забавените плащания на община Нови пазар, уточни шефът на “Пътища АД. Според инж. Григоров нарасналия дял на неизплатените средства води освен до недостиг на финансов ресурс за заплати, и до невъзможност на фирмата да работи, заради натрупаните задължения към доставчици. “Чакаме да ни бъдат преведени близо 30% от изпълнения обем на поръчките за миналата година и тези забавени плащания се отразяват изключително зле на фирмата”, каза още инж. Григоров.
Близо 130 са служителите във фирмата, като въпреки затрудненията ръководството не е прибягвало до съкращения и преминаване на половин работен ден.
Имаме работа, и в момента започваме рехабилитацията на пътя Шумен-Карнобат, но факта, че ни плащат навреме ни спъва, каза в обобщение изпълнителният директор на “Пътища” АД.
Сред длъжниците са и “Керамика” АД със задължения към работниците си за период от 6 месеца. С тримесечни задължения са: “Темпора” ООД – Нови пазар, “Шумел” АД и Многопрофилната болница за активно лечение във гр. Велики Преслав, която е успяла да плати само 60% от трудовите възнаграждения на служителите си за периода октомври-януари.
Напомняме, че при забавяне на заплатите работниците могат да се оплачат в местната инспекция по труда. След проверка и ако предприятието докаже, че просрочването се дължи на икономически затруднения, инспекторите могат да дадат предписание за известно време работодателят да изплаща 60% от заплатата, но не по-малко от минималната - 240 лв. на месец. В този случай работодателят трябва да плати разликата до пълния размер на заплатата след определения от Главната инспекция по труда, срок. Ако фирмата не изпълни предписанието, инспекцията по труда може да й наложи глоба от 1500 до 15 хил. лв. за всеки работник със забавена заплата. При повторно нарушение санкцията е от 20 хил. до 30 хил. лв.
Работниците, които не са получавали заплати могат да съдят работодателите си за неизпълнение на задълженията, вписани в трудовите договори.
Анита ВЛАДИМИРОВА, Недка ТУНЕВА/ТОП НОВИНИ.БГ

Няма коментари:

Първомайски спортен празик по случай деня на труда

На 28.04.2024г. от 9:00ч. на спортните площадки на СУ”Сава Доброплодни” се проведоха традиционните първомайски спорни игри организирани от Б...