петък, 4 февруари 2011 г.

Медицинските сестри в Нови пазар атакуват по-високия осигурителен праг

По покана на д-р Атанас Атанасов – управител на „МБАЛ Д-р Добри Беров” ЕООД в Нови пазар, в болницата се проведе работна среща за обсъждане на новите възнаграждения на медицинските сестри. Присъстваха представители на администрацията,  Радостин Павлов – представител на Регионалния съвет на КНСБ в Шумен, Гинка Нейкова – общински координатор на КНСБ в Нови пазар, Милена Стоянова – председател на организаията на КНСБ в болницата, Керанка Драганова – председател на дружеството на специалистите по здравни грижи в болницата, Дечка Енчева – регионален координатор по трудово-правни въпроси, Диана Димитрова – главна медицинска сестра в болницата.
Обсъдени бяха възникналите сериозни проблеми и финансови заплахи за лечебното заведение след измененията в Националния класификатор на професиите и длъжностите в Република България за 2011 г. и повишените минимални осигурителни прагове за медицинските сестри и рехабилитаторите, за което не е сигурен финансов ресурс. Прилагането им ще доведе до намаляване на нетните трудови възнаграждения на работещите медицински специалисти и до сериозно увеличаване на разходите за осигурителни вноски от работодателя. На фона на въведените рестрикции при финансирането на болничната помощ от Националната здравноосигурителна каса чрез т. нар. „прогнозни бюджети” и ограниченията върху обема на извършваната от търговските дружества дейност, тези промени могат да предизвикат изпадането на болниците в неплатежоспособност и фалит.
Коментиран беше и фактът, че при промяна на Националния класификатор на професиите и длъжностите за актуализиране на минималните осигурителни прагове не е искано мнението на синдикатите и на Министерството на здравеопазването. След обсъждане и дискусия участниците в срещата решиха да се подготви съвместно становище с предложение за отлагане прилагането на новия класификатор на длъжностите и новите осигурителни прагове до осигуряването на необходимия за това ресурс. То ще се изпрати до министъра на труда и социалната политика, министъра на здравеопазването и Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в здравеопазването с копия до кмета на община Нови пазар и до областния управител на област Шумен.
Статия на Валентина Минчева в-к Шуменска заря

Няма коментари:

Първомайски спортен празик по случай деня на труда

На 28.04.2024г. от 9:00ч. на спортните площадки на СУ”Сава Доброплодни” се проведоха традиционните първомайски спорни игри организирани от Б...