сряда, 23 февруари 2011 г.

Синдикатите искат да се криминализира неплащането на заплата

Синдикатите настояват да бъдат приети законодателни промени и съвместно с Главна инспекция по труда и социалното министерство да бъде затегнат контрола върху работодателите. Неплащането на начислени заплати трябва да се криминализира настоя зам.-председателят на КНСБ Валентин Никифоров, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС. Искаме да се следят и безопасните условия на труд, защото в условия на криза работодателите все повече ги пренебрегват, коментира Никифоров. Лидерът на КНСБ Пламен Димитров обобщи, че с 295 хиляди души по-малко са били заети през 2010 г. спрямо 2009 г. От тях 260 хиляди са в частния сектор. Платените средства /заплати и социални придобивки/ пък са намалели с 1 млрд. и 200 милиона лева. Пламен Димитров обвини правителството, че не изпълнява по-голямата част от антикризисните мерки. Само някои от тях, основно в социалната закрила, бяха изпълнени, но повечето не доведоха до нужните резултати, които трябваше да се изразят в стабилизиране на икономиката и запазване на работните места.


Според лидера на КТ „Подкрепа" Константин Тренчев бързането и приватизирането от страна на правителството е защото няма пари. За целия период на прехода, такава ожесточена битка сред политиците не съм виждал, но е добре да си дадат сметка, че всички те губят от тези борби, подчерта Тренчев. Той смята, че държавата освен в криза е и в стагнация заради намаляването на доходите и падането на покупателната способност.

Според Пламен Димитров обаче, растящата инфлация и най-вече големия скок на цените на храните се диктува от външни фактори, защото има поскъпване на чуждите борси. Проблемът е че в България няма механизми, които да повлияят на тези процеси, коментира Димитров.

Синдикатите решиха днес, че от 10 март служителите в железниците излизат в ефективна стачка. Причината за това е, че отрасълът се нуждае от сериозни инвестиции. Управлението на персонала трябва да се насочи към оптимизация, но без съкращения. Според Никифоров, сега се предвижда да бъдат съкратени 5 600 души от системата, но е възможно да няма реално освободени хора, а само да се съкратят щатните бройки при пенсиониране и текучество на персонала. Синдикатите са изпратили писмо до премиера Бойко Борисов с което искат среща, за да се избегне ескалацията на социалното напрежение. Според Константин Тренчев синдикатите винаги търсят разумни решения на проблемите, но ако това не стане, се стига до стачка. Той подчерта, че в момента няма условия за национална стачка.



3 коментара:

Анонимен каза...

правилно. не мога да си взема парите от фирмата в която работих 2 години. инспекцията ходи и ги глобява но какво ото това. трябва да влязат в затвора.

Анонимен каза...

е чак във затвора. ако ги вкарат всичките кой ще ти дава работа?

Анонимен каза...

То такава работа - по-добре без нея.

Първомайски спортен празик по случай деня на труда

На 28.04.2024г. от 9:00ч. на спортните площадки на СУ”Сава Доброплодни” се проведоха традиционните първомайски спорни игри организирани от Б...