четвъртък, 14 октомври 2010 г.

Въпроси и отговори

Въпрос:На 03.08.09 е прекратен ТД на служител поради съкращаване в щата. От 20.07. той излиза в болничен, който продължава до 28.09 /след прекратяване/. През м.11подава декларация за изплащане на обезщетение по чл.222 ал.1. Кой период трябва да обхване обезщетението и има ли въобще право на такова след като вече е минал един месец от прекратяването и лицето е било в болнични?

Отговор: В запитването си не уточнявате вида на трудовия договор (срочен или безсрочен), който е бил прекратен поради съкращаване на щата. Съгласно разпоредбата на чл. 42, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване, паричното обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване, трудова злополука и професионална болест се изплаща от първия ден на настъпването до възстановяване на работоспособността или до установяване на инвалидност. Тази разпоредба се прилага в случай, когато е налице трудов договор за неопределено време /т.е. при безсрочните трудови договори/. На основание ал. 3 от чл. 42 от КСО, когато временната неработоспособност е настъпила преди прекратяване на срочни трудови и служебни правоотношения, договори за кадрова военна служба и договори за управление и контрол на търговски дружества, паричното обезщетение се изплаща за не повече от 75 календарни дни след прекратяване на правоотношенията или договорите. Ако временната неработоспособност е поради трудова злополука или професионална болест, паричното обезщетение се изплаща до възстановяване на работоспособността или до установяване на инвалидност. Независимо за коя от посочените две хипотези става въпрос, в запитването посочвате, че болничният е продължил до 28.09.2009 г., т.е. до тази дата лицето е било неработоспособно и не е съществувала възможност да си търси работи и съответно да работи. Тъй като обезщетението по чл. 222, ал. 1 от КТ е за оставане без работа, то срокът “но за не повече от един месец” или “за по-дълъг срок” (ако такъв е предвиден с КТД или в трудовия договор), започва да тече след възстановяване работоспособността на служителя, т.е. след изтичане на болничния лист на лицето. От запитването може да се предположи, че в случая срокът е 1 месец, т.е. след като съкратеният служител е декларирал и установил оставането си без работа за периода 28.09.2009 г. – 28.10.2009 г., то служителят има право на обезщетение по чл. 222, ал. 1 от КТ и съответно работодателят е длъжен да му го изплати.

Р.Павлов

Няма коментари:

Сто знамена за ШУМЕН!

СНЦ “Солидарно общество” - Шумен събира средства или знамена за инициатива, породена от чист патриотизъм към родината ни и града ни. Целта ...