понеделник, 25 октомври 2010 г.

Пламен Димитров: Тристранното партньорство продължава да е формално

София /КРОСС/ Тристранното партньорство продължава да е формално и да не дава резултати. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров, който е и ръководител на проект „Сигурност на закона, гъвкавост чрез колективното трудово договаряне", финансиран с помощта на оперативна програма „Развитие на човешките ресурси", предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.
Изводът се споделя и от други синдикални организации и е виден в различните сектори и министерства, смята Димитров, давайки за пример антикризисния пакет. Според него мерките имат вярна философия, но 2/3 от тях не са видели бял свят почти шест месеца след приемането им. Димитров отчете като едно от малкото работещи предложения това на КНСБ за отпадане на тавана за обезщетенията при безработица. Според президента на КНСБ е пресилено и невярно твърдението, че Националния съвет за тристранно сътрудничество не произвежда нищо, освен увеличение на пенсионната вноска с 1,8%. Димитров каза, че се работи по цялостен пакет от мерки за пенсионната реформа, за който се надява да бъде приет. Пламен Димитров каза още, че правителството е възобновило диалога на национално ниво и че засега двустранните преговори се оказват по ефективни. Синдикалният лидер каза, че има нужда от допълнителна квалификация и подготовка на синдикалните лидери, за да се намесват в стратегическото управление на персонала, особено за големи фирми и предприятия. Трябва да се насърчи и колективното трудово договаряне, както и сдружаването на малки и средни предприятия от един и същи бранш за представителство пред общините. 186 предприятия у нас имат изградени системи за информиране и консултиране. Тази система работи и в европейските страни, които по различни начини работят по социалния диалог и колективното трудово договаряне. Според Пламен Димитров е важно да се даде сигнал, който да показва динамика на икономиката. Това може да стане чрез разширяване на секторите, в които се преговаря за минимална работна заплата, както е в Германия, въпреки, че там няма национална минимална работна заплата, друг начин е да се стимулира колективното трудово договаряне както е в Испания.

Няма коментари:

Сто знамена за ШУМЕН!

СНЦ “Солидарно общество” - Шумен събира средства или знамена за инициатива, породена от чист патриотизъм към родината ни и града ни. Целта ...