понеделник, 25 октомври 2010 г.

Пламен Димитров: Ранното пенсиониране няма нищо общо с капиталовите схеми

Синдикатите и в частност КНСБ никога не са били против капиталовите схеми в пенсионното осигуряване. Това заяви Пламен Димитров - председател на КНСБ по Радио К2. Проблемът с ранното пенсиониране няма нищо общо с капиталовите схеми, категорично заяви той. Ранното пенсиониране, означава допълнителната пенсия да се получава по-рано. Това може да стане единствено и само когато се минава през солидарния принцип, коментира Димитров. По думите му, със събраните средства в професионалните фондове сега може да се плаща пенсия за 10 години 53 лв., а ако се плаща за 8 години ще бъде към 80 лв. Според него, ако тези средства се управляват от НОИ солидарно ще дадат възможност на един миньор за 10 пъти по-висока пенсия - около 500 лв. Димитров заяви, че държавата трябва да каже ясно, дали иска да се запази ранното пенсиониране. По думите му, държавата, чрез премиера е казала да. Пламен Димитров коментира още: „Трябва да поправим грешката, която беше направена единствено от България. Няма друга държава от страните в ЕС, в която да има опит за решаване на ранно пенсиониране чрез капиталови схеми, чрез някакви индивидуални партиди. Навсякъде, и в Стара Европа, и в Нова Европа всичко се решава чрез т. нар. солидарни схеми. Полша опита да направи това преди 4 години и се отказа".


По думите му, няма друго решение и всичко останало и приказки за наивници. Има много манипулации в публичното пространство и опит за заблуждаване на хората. Димитров заяви, че най-важното е да се питат хората какво искат.



Няма коментари:

Сто знамена за ШУМЕН!

СНЦ “Солидарно общество” - Шумен събира средства или знамена за инициатива, породена от чист патриотизъм към родината ни и града ни. Целта ...