сряда, 22 юни 2011 г.

Графици за отпуск - въпроси

 Иванова
Въпрос: След като има изготвен график за ползване на платен годишен отпуск, но отпуска не е използван, трябва ли графика да се променя?




РС на КНСБ
Отговор: Съгласно чл. 173, ал. 7, т. 3 от КТ работодателят има право да предостави платения годишен отпуск на работника или служителя и без негово писмено искане или съгласие в случай че до определената в графика по ал. 1 начална дата за ползване на отпуска работникът или служителят не е поискал ползването му.
В чл. 37г, ал. 2 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските в случаите по чл. 173, ал. 7 и чл. 176, ал. 1 и 2 КТ работодателят предоставя или отлага ползването на платения годишен отпуск в писмена форма и своевременно уведомява работника или служителя.
Според чл. 37в от наредбата при възникване на конкретни икономически, технологически, финансови, пазарни и други обективни причини от подобен характер графикът може да се изменя по реда на чл. 173, ал. 1 КТ.

Няма коментари:

Първомайски спортен празик по случай деня на труда

На 28.04.2024г. от 9:00ч. на спортните площадки на СУ”Сава Доброплодни” се проведоха традиционните първомайски спорни игри организирани от Б...