четвъртък, 16 юни 2011 г.

РС на КНСБ се включва в НАЦИОНАЛНАТА КАМПАНИЯ „ПРАВАТА НА ВСЕКИ СА ПРАВА НА ВСИЧКИ”



Ежедневно при нас постъпват сигнали и оплаквания от хора за отнемане или незачитене на законни трудови права.
Най-често са случаите на незаконни уволнения, на неизплатени с месеци заработени заплати, на извънреден труд без заплащане, на невнесени осигуровки, на отказ от колективно трудово договаряне, на уволнения поради синдикално членство и натиск и заплахи за отказ от синдикално членство. Условията на труд продължават да се влошават. Хората на труда отново са тези, които плащат социалната цена на кризата, а работодателите често използват кризата като основен  аргумент за всичко това и си позволяват  заплаха за още по- голямо орязване на правата ни.
Неоспорим факт е обаче, че държавата е длъжник на трудовите хора в България по отношение на законодателството, охраняващо фундаменталните човешки права, а те са   1. Правото на Синдикално сдружаване; 2. Правото на колективно трудово договаряне; 3. Правото на заплащане на труда; 4. Правото на стачка.
 Това  са част от фундаменталните човешки права, които определят параметрите на достойния труд и тяхната защита е не само наша мисия, но и наше  задължение.
Затова  КНСБ стартира национална кампания „Правата на всеки са права на всички „ .
 В тази кампания поставяме фокус  върху причините, създаващи благоприятни условията за  погазване на национални и международни правни норми.
Според нас причините се крият в законодетелството и затова ръководството на КНСБ започна серия от срещи в Народното събрание с ръководствата на парламентарните групи на ПГ на ГЕРБ, Движението за права и свободи, Синята коалиция,  Българска социалистическа партия. Срещите се провеждат по искане на КНСБ и са във връзка с предложенията на синдиката за законодателни промени, които да гарантират и регламентират трите ключови социални права – правото на сдружаване, на колективно трудово договаряне и на стачка. Първата среща, на която бе потърсен консенсус за исканията на Конфедерацията се проведе с ръководството на ПГ на ГЕРБ. Срещите са важна част от Националната кампания на КНСБ по трудови и социални права, в която се включват и синдикалните членове на КНСБ от Шуменска област.
            Убедени сме, че демократично и правово общество, ОБЩЕСТВО ЗА  ВСИЧКИ, е обществото, в което се уважават ПРАВАТА НА ВСЕКИ.
Крайно време е всеки от нас  да осъзнае собствената си значимост, сила и лична отговорност, да прояви гражданска и професионална солидарност при отстояване на своите права и интереси. В Солидарността е нашата сила и чрез нея можем да постигнем достойното си място на Създатели на благата на обществото- това не са клишета, а смея да твърдя- осъзната необходимост. Без хората на наемния труд,  не могат нито бизнесът, нито държавата.  

Чрез тази подписка  КНСБ ще заяви пред  съответните  държавни институции необходимостта от пряка  защита на  нашите социални и трудови права и по-конкретно: По отношение на Правото на Синдикално сдружаване КНСБ настоява да се промени Наказателният кодекс и да се предвидят наказателни норми, охраняващи конституционното право на сдружаване в синдикални организации , така както е защитено правото на сдружаване в политически партии. Само членството в синдикални организации може да гарантира на трудовите хора достоен труд и достойно заплащане.
ПРАВОТО НА КОЛЕКТИВНО ТРУДОВО ДОГОВАРЯНЕ - За КНСБ колективното трудово договаряне е фундаментално право и основен инструмент за защита правата на работниците и служителите в България. Само чрез него, работниците и служителите могат да постигнат справедливо разпределение на благата от своя труд. Нужен ни е осъвременен и ефикасен регламент, гарантиращ правото на колективно договаряне за всички работещи , в т.ч. държавните служители и ясно определящ ролята и отговорностите на Държавата за развитието и прилагането на колективното договаряне.
По отношение на ПРАВОТО НА ЗАПЛАЩАНЕ НА ТРУДА  синдикатът вече внесе в Народното събрание законопроект за изменение и допълнение на Гражданскопроцесуалния кодекс (ГПК), чрез който всеки работник и служител да има право да получи изпълнителен лист, за да получи незабавно дължимите му възнаграждения или обезщетения, без да води съдебни дела. КНСБ настоява да се внесе допълнение на Наказателния кодекс за криминализиране деянията на работодателите, които бавят и не изплащат навреме работните заплати.
ПРАВОТО НА СТАЧКА  е изстрадано в България, защото действащият в  момента, Закона за уреждане на колективните трудови спорове  урежда правото на стачка единствено при т.нар. колективни трудови спорове в предприятия . От право на стачка са лишени държавните служители и силно са затруднени работещите в редица сектори на икономиката. Този Закон за уреждане на колективните трудови спорове (ЗУКТС),  противоречи на Конституцията, предоставяща правото на стачка на работниците за защита на техните колективни икономически и социални интереси  Искаме кардинален ремонт на съществуващия ЗУКТС или приемане на изцяло нов закон, който да гарантира конституционното право на стачка на всички работници и служители, включително и държавните .
От 16 юни стартира подписката в синдикалните организации, а гражданите ще бъдат уведомени допълнително за организираните пунктове за тази цел. Гласуването може да се осъществи и на сайтовете на КНСБ и на РС на КНСБ Шумен .

Няма коментари:

Първомайски спортен празик по случай деня на труда

На 28.04.2024г. от 9:00ч. на спортните площадки на СУ”Сава Доброплодни” се проведоха традиционните първомайски спорни игри организирани от Б...