петък, 10 юни 2011 г.

Синдикати и работодатели подкрепят увеличението на минималната заплата

Категорично против това е Българската търговско промишлена палата


Новини


Подкомисията за увеличението на минималната заплата към тристранния съвет е подкрепила увеличението, предлагано от социалния министър Тотю Младенов. Синдикатите и две работодателски организации - КРИБ и БСК одобряват минималната заплата да стане 270 лева от първи юли. Категорично против това е Българската търговско промишлена палата.
От синдикатите коментираха, че натоварването за бизнеса от ръста на минималната заплата ще е незначително - около четири милиона лева допълнително до края на годината. Те обаче са учудени от разминаването на данните, с които боравят статистиката и НОИ.
Според статистиката, 112 000 българи получават минимално възнаграждение - от тях 19 000 в бюджетния сектор, останалите в частния. Но според други данни от персоналния осигурителен регистър, хората, които имат осигурителен доход до 240 лева, са само 4 100, а тези с осигурителен доход до 270 лева - 52 000.
Синдикатите са настояли експерти от статистиката и института да обяснят разминаванията, защото не може да се направи реален разчет за допълнителните разходи от ръста на заплатата.
В понеделник ще заседава подкомисията за увеличението на доходите, включително и тези от пенсии. Има вероятност тогава представители на държавата да представят примерни разчети за компенсиране на определени категории от хора.

Няма коментари:

Първомайски спортен празик по случай деня на труда

На 28.04.2024г. от 9:00ч. на спортните площадки на СУ”Сава Доброплодни” се проведоха традиционните първомайски спорни игри организирани от Б...