вторник, 10 май 2011 г.

Бирници събират забавени заплати

Депутатите махат спора в съда за неизплатените възнаграждения

Уволненията по пол, възраст или религия стават престъпление


Частни бирници ще събират забавените от шефа заплати. Това ще стане с помощта на спешна промяна в Гражданско-процесуалния кодекс, която депутатите от ГЕРБ ще инициират. С нея работниците с неизплатени възнаграждения ще могат да получат изпълнителен лист по бързото производство, обеща шефът на парламента Цецка Цачева на дискусия за защита на трудовите права, организирана от КНСБ вчера. Предложението на синдиката е работниците извънсъдебно да се снабдят с изпълнителен лист за вземанията си от фирмата срещу представяне на счетоводен документ за начислени заплати. С него съдия - частен изпълнител, ще запорира сметки и активи на фирмата и ще осребрява вземанията на работниците. Сега процедурата препраща към съда. "След като работодателят е признал за начислени, но неизплатени възнаграждения и обезщетения, значи няма спор и е резонно да не се води дело, а само издаване на изпълнителен лист", коментира още Цецка Цачева. На дискусията участваха министрите на правосъдието Маргарита Попова и на труда Тотю Младенов, които също подкрепиха промяната в ГПК.
На 20 май на заседание на парламентарната група на ГЕРБ ще се обсъдят всички предложения на КНСБ за законови промени, които да доведат до по-стабилно гарантиране на социалните и трудовите права на работниците, каза Цачева. Едно от предложенията на профсъюза е уволненията на работници заради сдружаване в синдикати да се наказва със затвор със специален текст в Наказателния кодекс. "В момента експертна група в Министерството на правосъдието работи по нов НК. Ще предложа възпрепятстването на сдружаването в синдикати да бъде включено в престъпленията против трудовите права", каза правосъдният министър Маргарита Попова. Експертите от ведомството й вече са включили в проекта като престъпление възпрепятстването на правото на труд на основата на защитени признаци. Става дума за уволнения или отказ от наемане на работа заради пол, етническа принадлежност, политически убеждения, обясни Попова. Тя покани в работната група по новия НК да се включи и представител на синдикатите. До една година лишаване от свобода или пробация заплашват пък всеки, който попречи с неверни данни на друг гражданин да постъпи на работа или предизвика уволнение. Злепоставянето с користна цел, така че някой да загуби работата си, също ще бъде квалифицирано като престъпление. "Макар и ниски, тези санкции ще възпитат мислене", смята Попова. Вече почти навсякъде при постъпване на работа се кандидатства с конкурси и зачестяват случаите, при които кандидатури се провалят заради неверни клевети, обясни още тя.

Няма коментари:

Първомайски спортен празик по случай деня на труда

На 28.04.2024г. от 9:00ч. на спортните площадки на СУ”Сава Доброплодни” се проведоха традиционните първомайски спорни игри организирани от Б...