понеделник, 2 май 2011 г.

Поздравление на г-жа Денева председател на РС на КНСБ гр.Шумен по повод 1 май деня на труда


           Скъпи колеги, съграждани, приятели,

Няма измерител на чувството на гордост и вълнение, скоето заставам пред вас, за да отбележим заедно 1-ви май-денят на труда и международната работническа солидарност.
Вече пет години заедно с Вас, използвайки неоспоримият факт, че в спортната надпревара всички сме равни, провеждаме уникален, само наш, Шуменски спортен празник.
Обикновенният ден от календара Първи май  е облечен с празничност и символизам,когато преди 125 години в САЩ в далечната 1886 г., на 1-ви май работниците в САЩ се изправят в борба за 8-часов работен ден. Вече повече от век работниците по света честват Първи май като Ден на труда и като празник на всички икономически и социални достижения на организираното работническо движение.
Времената се променят!
Всяка година този празник носи свой привкус - от оптимизъм и гордост, до стаена болка, породена от несправедливост и желание за борба.

Социалните и икономически условия, в които живее българина са растяща инфлация и растящи цени при ниски доходи.

                     Експертите на КНСБ отчитат тревожно увеличение на цените на основните храни, драматичен спад на работните места и увеличаване на издръжката на живот.

Оказва се, че въпреки отчетените ръстове в промишлеността, реалната средна заплата не нараства, а дори намалява на места. Почти 90% от работниците са със замразени заплати. През септември 2010 г.със замразени заплати са били 1 800 000 души. Нови работни места почти не се откриват. Такъв драматичен спад на работните места не помним от началото на прехода. Само за двата месеца от началото на годината натрупаната инфлация е 1,9 %, което надминава  половината от прогнозираната  за края на годината (2,6 %). При тази ситуация доходите от труд  и пенсиите в България все по-безнадеждно изостават от тези в останалите държави-членки на ЕС и догонването става все по трудно и отдалечено във времето.

В Европейска България правителствата  и работодатели се опитват да наложат едно крайно прогрешно и фалшиво по своята същност разбиране, че първо икономиката трябва да се съживи,да се стабилизира, а след това ще  мислим за социален прогрес. Тази, поддържана вече двадесет години, политическа стратегия  доведе до социална дерегулация - засилва се  поляризацията в българското общество - бедните стават все по-бедни спрямо богатите българи.
Няма смисъл да казвам, че тези проблемите са много сериозни и могат да породят тежки социални, икономически и  политически последици.   Спешно е необходимо да започне обсъждане  за ръст на минималната работна заплата, договаряне на индекс за ръст на работните заплати в материалния сектор, ръст на пенсии и социални плащания.

Но нека да се върнем към обстановката тук и сега .
Да Ви пожелая за малко да забравите проблемите, да освежим духът и телата си на това прекрасно място за да ни има и  в утрешния ден.
            Като казвам :
Честит празник !  откривам днешната надпревара!
Успех на всички –участници и весело и приятно преживяване на публиката!



Няма коментари:

Първомайски спортен празик по случай деня на труда

На 28.04.2024г. от 9:00ч. на спортните площадки на СУ”Сава Доброплодни” се проведоха традиционните първомайски спорни игри организирани от Б...