вторник, 3 май 2011 г.

Необходими са спешни мерки в подкрепа и защита на доходите

Тревожно увеличение на цените на основните храни, драматичен спад на работните места и увеличаване на издръжката на живот отчитат от КНСБ. „Стагнацията на доходите и социалните плащания е практика вече трета година, и решението на правителството да замрази доходите от труд и пенсии на базата на тригодишна бюджетна прогноза  е крайно неприемливо, безотговорно и грубо пренебрежително. В условията на растяща инфлация българското правителство  обрича българите в дългосрочен план на бедност и мизерия. Експертите на КНСБ отчитат тревожно увеличение на цените на основните храни, драматичен спад на работните места и увеличаване на издръжката на живот. Засилва се  поляризацията в българското общество – бедните стават все по-бедни спрямо богатите българи. Доходите на домакинствата са спаднали с 2,7 процента през последното тримесечие на миналата година спрямо същия период на предходната“, коментира Анета Денева – председател на местната организация на КНСБ в Шумен, по повод становище на правителството, че заплатите в бюджетния сектор и пенсиите няма да се променят до 2013 г.
По думите на Анета Денева, изследване на КНСБ показва, че на човек от домакинство са нужни 511 лв. месечно. Темпът на нарастване на издръжката на живот е с 1,8 на сто в края на годината спрямо септември 2010 г., а спрямо същия период на миналата година увеличението е с 6,4 на сто. „Издръжката на най-бедни домакинства се е увеличила с 4,3 % на годишна база. Оказва се, че въпреки отчетените ръстове в промишлеността, реалната средна заплата не нараства, а дори намалява на места. Почти 90 % от работниците са със замразени заплати. През септември със замразени заплати са били 1 800 000 души. Около 630 българи са с доходи до 400 лева, в останалите 13 % възнагражденията са над 1000 лева. Нови работни места почти не се откриват. Такъв драматичен спад на работните места не помним от началото на прехода.
Редно е да припомним на управляващите и факта, че повишаване на доходите на българските граждани беше заложено като първи приоритет в тяхната програма  и през целия мандат си останава на хартия, а в същото време инфлацията  и проявленията на   кризата сериозно и последователно ерозират  реалната стойност на доходите на населението“, посочи Анета Денева.
Тя определи като тревожна ситуацията с растящите цени на стоките от първа необходимост. „Само за двата месеца от началото на годината натрупаната инфлация (1,9 %)  вече надминава половината от прогнозираната такава за края на годината (2,6 %). При тази ситуация доходите от труд и други източници в България все по-безнадеждно изостават от тези в останалите държави членки на ЕС и догонването става все по-трудно и отдалечено във времето. Според мен,  ситуацията е достатъчно критична  и спешното свикване на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) по горепосочените въпроси е задължително“, допълни Денева. Според нея, осъдителен и лош сигнал към бизнеса и гражданите е пренебрегването на българските закони точно от българското правителство. „Чл. 3 от Кодекса на труда определя предмета на тристранното сътрудничество на национално ниво, както и задължителното осъществяване на консултации и сътрудничество със синдикати и работодатели. Отмяната на правителственото решение от  ВАС е въпрос на време, изискващо спазване на процедурните срокове. При тази инфлация и растящи цени, отчитайки и ясно очерталите се обществени очаквания за предприемане на мерки в подкрепа и защита на доходите, КНСБ ще продължава с всички средства да настоява доходите да нараснат. Цивилизованият начин е на масата на преговорите в НСТС“, коментира Анета Денева.

Няма коментари:

Първомайски спортен празик по случай деня на труда

На 28.04.2024г. от 9:00ч. на спортните площадки на СУ”Сава Доброплодни” се проведоха традиционните първомайски спорни игри организирани от Б...