понеделник, 8 ноември 2010 г.

ПРОТЕСТИ

Продължават регионалните протести в здравеопазването – това заяви вицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов, който е и председател на Федерация на синдикатите в здравеопазването към КНСБ, на пресконференция на КНСБ, КТ „Подкрепа”, Български лекарски съюз и Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи.


Той уточни, че предстоят протестни действия в гр. Добрич – на 8 ноември 2010 г., в гр. Стара Загора – на 9 ноември, в гр. Пловдив – на 10 ноември, в гр. Пазарджик на 17 ноември. Има готовност за провеждане на едночасова предупредителна ефективна стачка в цялата страна след това. Ние сме отворени за социален диалог с министър-председателя Бойко Борисов, с министъра на финансите Симеон Дянков и с министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов - изтъкна д-р Кокалов. На пресконференцията бяха представени шест основни искания на БЛС, БАПЗГ, КНСБ и КТ „Подкрепа”.



ОСНОВНИ ИСКАНИЯ НА Български лекарски съюз, Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи, Конфедерацията на независимите синдикати в България и КТ “Подкрепа”



1. Обществен и политически дебат, с постигане на консенсус, за целите и конкретните стъпки и срокове на реформата в здравеопазването в Р България с участието на всички заинтересовани страни.

2. Възстановяване на публичното, прозрачно управление на НЗОК, чрез въвеждане на трипартитния принцип на управлението й.

3. Бюджетът на НЗОК да се разходва само за здравноосигурителни плащания, като разходната му част е не по-малка от приходната.

4. Регулацията на медицинските дейности да се изработва, извършва и контролира от НЗОК и БЛС на база медицинска целесъобразност.

5. НРД да бъде с продължителност 1 година. Да се премахне възможността НЗОК самостоятелно да подменя НРД с друг вид документ.

6. Остойностяването на медицинските дейности да се извършва от НЗОК и БЛС, като предварително представителните синдикати, организациите на работодателите в отрасъл здравеопазване и МЗ договорят стандарти за заплащане на труда.

Няма коментари:

Сто знамена за ШУМЕН!

СНЦ “Солидарно общество” - Шумен събира средства или знамена за инициатива, породена от чист патриотизъм към родината ни и града ни. Целта ...