петък, 5 ноември 2010 г.

ОБРЪЩЕНИЕ

Уважаеми Синдикални членове и работещи в МБАЛ - Шумен


В чл.176, ал.2 от КТ е предвидено, че когато отпускът е отложен или не е ползван до края на календарната година, за която се отнася, работодателят е длъжен да осигури ползването му през следващата календарна година, но не по-късно от шест месеца, считано от края на календарната година, за която се полага. Когато работодателят не е разрешил ползването на отпуска в случаите и в сроковете по ал. 2, работникът или служителят има право сам да определи времето на ползването му, като уведоми за това работодателя писмено поне две седмици предварително – ал.3 на чл.176 от КТ.

Във връзка с постъпилите при нас сигнали от работници и служители в МБАЛ за опит на работодателя да подмени волята на правителството с промените в КТ за стимулиране ползването на платения годишен отпуск, а не загубата на този за 2010 г.:

Считаме, че  Директорът на МБАЛ – Шумен д-р В.Минчев,  не дава възможност работниците и служителите да ползват отпуск за 2010 г. с тенденциозната цел  - загубването на остатъка над 10 раб.дни, които могат да се прехвърлят за 2011 г.

При такива обстоятелства когато явно е нарушен Социалният диалог   КТ се използва злонамерено, нашето становище е, че работниците и служителите биха могли да упражнят правото си, установено в чл. 176, ал. 3 от КТ, като посочат „едновременно” или индивидуално, най- удобното за тях време за ползване.

В тези случаи работодателят е длъжен да оформи ползването на отпуска по установения ред.

2 коментара:

Анонимен каза...

От цитираните разпоредби може да се направи извода, че в случай, че не ползвате платения си годишен отпуск за 2010г., през 2011г. няма да имате право на него, освен на 10 работни дни и то ако са отложени от работодателя Ви по важни производствени причини. Всъщност ако не е отложен по производствени причини се губи напълно.

Регионален съвет на КНСБ гр.Шумен каза...

Да съществува такъв риск.

Сто знамена за ШУМЕН!

СНЦ “Солидарно общество” - Шумен събира средства или знамена за инициатива, породена от чист патриотизъм към родината ни и града ни. Целта ...