вторник, 26 януари 2010 г.

Д-р Желязко Христов: Редица мерки от антикризисния план на правителството все още се бавят

Очевидно България ще преживява един по-дълбок характер на кризата с възможни сривове в икономиката, според прогнозите на Световната банка. Това каза д-р Желязко Христов президент на КНСБ по време на дискусия „България – накъде след кризата”, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Д-р Христов заяви, че редица мерки от антикризисния план на правителството все още се бавят или са в начален план на реализация. Такива мерки споменаха и двамата министри – на икономиката и на труда и социалната политика - създаване на гаранционни фондове за финансиране, професионална квалификация и преквалификация, законово регулиране на надомния труд – те стоят още като желание и намерение.
Д-р Христов посочи, че именно поради тази причина се забавя реализацията на редица инфраструктурни проекти – широко застъпени в антикризисната програма.
По думите му повече отвсякога еврофондовете са основен източник за финансиране на антикризисните мерки в плана на правителството.
Христов посочи, че има нужда от периодичен мониторинг на антикризисните мерки на правителството. Макроикономическите мерки, провеждани от други правителства целят стимулиране на вътрешното търсене, съхраняване на заетостта.
Действащата антикризисна програма не покрива комплексно това направление. „Крайно наложително е правителството да предприеме спешни действия за поне двугодишна антикризисна програма. Никога повече от сега в условия на криза няма повече от истински диалог между правителство, работодатели и синдикати”, посочи Христов.

Няма коментари:

Първомайски спортен празик по случай деня на труда

На 28.04.2024г. от 9:00ч. на спортните площадки на СУ”Сава Доброплодни” се проведоха традиционните първомайски спорни игри организирани от Б...