сряда, 6 януари 2010 г.

Против увеличението на пенсионната възраст

41 857 души - против увеличението на пенсионната възраст
02 Декември 2009
В цялата страна, от 29.10.2009 год. до 01.12.2009 год. се проведе Допитване до синдикалните структури на КНСБ относно изявлението на представители на Правителството на РБългария за повишаване на пенсионната възраст на жените от 60 на 63 години.

Допитването имаше и за цел да проучим нагласите и готовността на нашите синдикални членове и хората на наемния труд за участие в синдикални и граждански действия, ако едностранно, без съгласието на социалните партньори и без широка обществена дискусия, бъде наложено повишаването на пенсионната възраст за жените.
В Допитването участваха както синдикални членове на КНСБ, така и други работещи в отделните колективи, в които няма структури на синдиката. От отпечатаните и раздадени 40 000 анкетни карти, в Централата на КНСБ са върнати и обработени данни от 43 367 бр. Прави впечатление огромният интерес и заинтересованост на нашите членове, на работещите и гражданите към повдигнатия въпрос. В много от регионалните структури /Габрово, Кърджали, Силистра/, допълнително са размножавани листовки, а в РС Дупница граждани и колективи са изразили мнението си и с протоколи. В структурите на основните членове най-голям интерес и активност проявяват членовете в НФТ “Химия и индустрия”, СБУ, здравеопазването, строителството, машиностроенето, държавното управление, енергетиците, работещите във ВиК. На много места в Допитването масово са се включили и членове на КТ “Подкрепа”.
На база получените и обработени анкетни карти става ясно, че:
За увеличаване на пенсионната възраст на жените от 60 на 63 години са 1 134 човека, или 2,61 %, от които - 803 жени /1,85 %/ и 331 мъже /0,76 %/.
Против увеличаване на пенсионната възраст на жените от 60 на 63 години са 41 857 човека или 96,52 %, от които - 29 427 жени /67,86 %/ и 12 429 мъже /28,66 %/.
Въздържали се от отговор - 376 човека или 0,87%.
Готовност за участие в синдикални и граждански протестни действия са изразили 28 506 човека или 65,73 % от допитаните.
Видно от данните е, че нашите синдикални членове и други работещи и граждани, категорично се противопоставят на намерението на правителството за едностранни промени в пенсионната система в посока увеличаване на възрастта за пенсиониране на жените. В отворения въпрос включен в анкетната карта, допитаните са изразили своето мнение, като най-масови и преобладаващи са следните отговори:
I. Да не се повишава възрастта за пенсиониране на жените със следните аргументи:
1. Необходимо е да се освобождават работни места за младите хора, а не те да емигрират в чужбина.
2. Възрастта е висока за нашия лош стандарт на живот и на 60 години жените вече са много болни и неработоспособни, особено в материалния сектор.
3. Жените влагат повече енергия в грижи за семейството и децата и няма физически да издържат повишаване на пенсионната възраст с 3 години.
4. Пенсионните реформи да стават плавно, а не шоково, като се отчита и продължителността на живота в България.
5. Да се увеличат пенсиите, а не да се дават “пенсии-помощи”, както е в момента.
6. Да не се увеличава възрастта за пенсиониране, поради достигнати граници на физическите и психическите възможности в стресовата обстановка в която живеем.
7. Промени в пенсионната реформа да се извършват след провеждане на национален референдум.
8. Категорично НЕ - най-масов отговор, с основен мотив, че с увеличаване на възрастта за пенсиониране, се увеличава рискът от трудови злополуки и професионални грешки поради намаляване на рефлексите и ограничава физическите движения над 60 години.
II.За повишаване на възрастта за пенсиониране на жените със следния аргумент:
При условие, че стандартът на живот и трудовите възнаграждения се изравнят с тези на държави в ЕС, в които жените се пенсионират на 63 и повече години. Обобщените изводи на база проведеното допитване са:
I. Състоянието на пазара на труда през 2009 година се влошава, като прогнозата е, че нивото на безработица през 2010 год. ще се увеличава. Изключително големият брой безработни млади хора е основен фактор, в условията на икономическа криза, да не се повишава възрастта за пенсиониране на жените от 60 на 63 години.
II. Голям процент от допитаните участници в анкетата /65,73 %/, са готови за участие в синдикални и граждански протестни действия и не приемат промени в пенсионната система, без постигнат обществен консенсус.

Няма коментари:

Първомайски спортен празик по случай деня на труда

На 28.04.2024г. от 9:00ч. на спортните площадки на СУ”Сава Доброплодни” се проведоха традиционните първомайски спорни игри организирани от Б...