понеделник, 11 януари 2010 г.

Писмо до Областния управител г-н Димитър Александров

Днес 11.01.2010 г бе внесено писмо до областния управител, с което се иска той да упражни контрол по чл.45 от ЗМСМА.

ДО
ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ
НА ОБЛАСТ ШУМЕН
КОПИЕ:
ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА
ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ШУМЕН



Уважаеми господин Александров,

На редовно заседание на бюрото на общинската пенсионерска организация, проведено на 04.01.2010 г., членовете на организацията изразиха недоволство от утвърдения промил на такса „битови отпадъци” на последното за 2009 г. заседание на общински съвет Шумен. За това недоволство бе информиран и РС на КНСБ Шумен и СРС „Подкрепа” Шумен, чието становище съвпада с нашето и затова внасяйки настоящият документ изразяваме становищата на двете структури, а именно:
Като граждани на община Шумен сме информирани от регионалните медии за определеният размер на таксата , а именно 1,5% при обсъждан, доказан и приет от комисиите към общински съвет -1,3 % .
Считаме че, с това си решение Общинският съвет нарушава основни нормативни принципи при определяне на размера на таксата.
Промила не е свободно избрана величина, а е доказано съотношение между размера на необходимите разходи за дейността и стойността на обслужваните недвижими имоти /чл.67 ал.2 и ал.4 от ЗМДТ/.
По информация от общински съветници, размера на доказаната такса от 1,3% е увеличена поради натрупаните недобори в края на годината??
Това решение поражда няколко основателни въпроса:
- Кой нормативен документ разрешава вземане на решение, чиито парметри не са обсъждани и решени в комисиите на ОС ?
- Чие задължение е събирането на местните данъци и такси и кой не си е свършил работата? / справка чл.4 от ЗМДТ/.
- Защо добросъвестните граждани, редовно плащащи си данъци и такси, вместо да бъдат поощтрявани, са принудени да пращат недоборите на недобросъвестните?
- Защо в случая не бъде приложен текста на чл. 8, ал.4 от ЗМДТ?
Считайте настоящото писмо като сигнал и настояване, от наша страна, да упражните правото си на контрол в рамките на дадените Ви от закона правомощия .



С уважение,

Петър Узунов....................
Председател на Об.орг. на СПБ


Анета Денева......................
Председател на РС на КНСБ Шумен


Иван Иванов .......................
Председател на СРС”Подкрепа” Шумен

Няма коментари:

Първомайски спортен празик по случай деня на труда

На 28.04.2024г. от 9:00ч. на спортните площадки на СУ”Сава Доброплодни” се проведоха традиционните първомайски спорни игри организирани от Б...