сряда, 9 март 2011 г.

Удръжки от трудовото възнаграждение


Незаконосъобразно е с  трудов договор или допълнително споразумение да се уговаря удържане на суми от трудовото възнаграждение под формата на финансова санкция. При действащото трудово законодателство не е предвидено налагане на парична санкция при нарушение на трудовата дисциплина от страна на работника или служителя, удръжки от договореното с трудовия договор трудово възнаграждение, което включва и допълнителното трудово възнаграждение за продължителна работа и професионален опит, без съгласието на работника или служителя, могат да се правят удръжки единствено в случаите по чл.272, ал.1 от КТ. Законът изрично е предвидил възможности за определяне на трудовото възнаграждение, когато работника и служителя не изпълни трудовите си норми, в зависимост от това чия е вината за неизпълнение /чл.266 от КТ/, както и при произведена некачествена продукция /чл.268 от КТ/.
Извън тези хипотези по чл.272, ал.1, чл.266 и чл.268 от КТ работодателя не може да предвижда парични/финансови/ санкции или удръжки нито в колективен, нито в индивидуален трудов договор, нито в правилника за вътрешния трудов ред или във ВПРЗ. Подобни уговорки между страните не пораждат действие, тъй като са нищожни на основание противоречие на императивни законови разпоредби.

Радостин Павлов

Няма коментари:

Първомайски спортен празик по случай деня на труда

На 28.04.2024г. от 9:00ч. на спортните площадки на СУ”Сава Доброплодни” се проведоха традиционните първомайски спорни игри организирани от Б...