сряда, 9 март 2011 г.

Дискриминация на работното място


В разпоредбата на чл. 8, ал. 3 от Кодекса на труда, Закона за защита от дискриминация - глава ІІ, раздел І: Защита при упражняване правото на труд. Чл. 17. „Работодател, получил оплакване от работник или служител, който се смята за подложен на тормоз, включително сексуален тормоз, на работното място, е длъжен незабавно да извърши проверка, да предприеме мерки за прекратяване на тормоза, както и за налагане на дисциплинарна отговорност, ако тормозът е извършен от друг работник или служител”.
 Производство пред комисията се образува по жалба на засегнатите лица. Според чл. 51 ЗЗД жалбата или сигналът до комисията се подават писмено. Жалбата или сигналът трябва да съдържат: 1. името или наименованието на подателя; 2. адреса или седалището и адреса на управление на подателя; 3. изложение на обстоятелствата, на които се основава жалбата или сигналът; 4. изложение на исканията към комисията; 5. дати и подпис на лицето, което подава жалбата, или на негов представител.
Анонимни жалби и сигнали не се разглеждат от комисията.
Разпоредбата на чл. 71, ал.1 от ЗЗД предвижда, че извън случаите по раздел I на закона, всяко лице, чиито права по този или по други закони, уреждащи равенство в третирането, са нарушени, може да предяви иск пред районния съд, с който да поиска установяване на нарушението, осъждане на ответника да преустанови нарушението и да възстанови положението преди нарушението, както и да се въздържа в бъдеще от по-нататъшни нарушения или обезщетение за вреди.

Няма коментари:

Първомайски спортен празик по случай деня на труда

На 28.04.2024г. от 9:00ч. на спортните площадки на СУ”Сава Доброплодни” се проведоха традиционните първомайски спорни игри организирани от Б...