сряда, 23 март 2011 г.

ДА ПОКРЕПИМ ПРОТЕСТИТЕ НА ПРОФСЪЮЗИТЕ В УИСКОНСИН БЕЗПРЕЦЕДЕНТНО ОГРАНИЧАВАНЕ ПРАВОТО НА КОЛЕКТИВНО ТРУДОВО ДОГОВАРЯНЕ В „СТРАНАТА НА СВОБОДАТА И ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА”

Американските профсъюзи са изправени пред нечувано ограничаване на правото на колективно трудово договаряне, съкращаване на разходите в бюджетната сфера и застрашаване свободата на  сдружаване. 
Съгласно взетото в началото на месеца решение на републиканците в Уисконсин, предложено от губернатора на щата Скот Уокър, профсъюзите на заетите в публичния сектор ще могат да договарят единствено размера на заплатите в колективните трудови споразумения. Преговорите за увеличение на заплатите, обаче, ще бъдат съобразени с размера на инфлацията, освен ако щатският законодателен орган не позволи референдум, на който да се реши по-висок процент на увеличение. Основният аргумент на Скот Уокър за предложените промени, бе, че по време на финансова криза местните власти имат нужда от пълна свобода на действие и решенията им не трябва да бъдат блокирани от безкрайно договаряне.
В допълнение на ограничението на правото на колективно договаряне, служителите в публичния сектор бяха „зарадвани” с въвеждането на по-високи вноски за пенсионно осигуряване и двойни увеличения на вноските за здравно осигуряване.
Предложението не обхваща полицейските служители и пожарникарите. Инициативата се предприема като мярка за спестяване на 137 млн.долара от щатския бюджет, който има дефицит от 3.6 млрд.долара.
Решението на републиканците в Уисконсин предизвика взрив от обществено недоволство, масови протести и множество интернет акции през последните няколко седмици. Кулминацията на синдикалното недоволство срещу ограничаването правото на колективно договаряне и свободата на сдружаване е плануваната мобилизация на работещите в САЩ на 4 април 2011 г. (Подробна информация за събитията на 4-ти април, можете да намерите на интернет адрес: http://www.we-r-1.org)
Международната конфедерация на профсъюзите (МКП) призова към солидарни акции от страна на международното синдикално движение в подкрепа на исканията на работещите хора в щата Уисконсин.
Всеки един, който желае да покаже солидарност и подкрепа с работещите в американския щат маже да се присъедини към инициативата на Младежките комитети на МКП и ПЕРК (Паневропейски регионален съвет) като отдели 5 минути от своето свободно време и направи следното:
1.    Принтирайте или нарисувайте логото на протеста „WE ARE ONE”, което можете да намерите в прикачения към имейла документ.
2.    Снимайте себе си или група ваши колеги/приятели (подкрепящи инициативата) с принтираното/нарисувано лого.
3.    Изпратете направената от вас снимка с кратка информация за вашето име, страна и синдикат на следните имейли: Philippe.Gousenbourger@ituc-csi.org. Срока за изпращане на снимките е 25 март 2011 г.
4.    Изпратете настоящото съобщение до вашите близки, приятели и колеги и ги помолете и те да се присъединят към инициативата.
5.    Изпратените в срок до 25-ти март снимки ще бъдат публикувани на следните интернет страници:   http://www.facebook.com/werunited и http://www.flickr.com/photos/ituc/

Нека бъдем солидарни и всички заедно да подкрепим работещите в щата Уисконсин!

Няма коментари:

Първомайски спортен празик по случай деня на труда

На 28.04.2024г. от 9:00ч. на спортните площадки на СУ”Сава Доброплодни” се проведоха традиционните първомайски спорни игри организирани от Б...