сряда, 29 декември 2010 г.

Намалете стреса по празниците

Коледа и Нова година са предвидени да бъдат най-хубавите дни в годината. Така че е трудно да не попаднете в клопката на огромните очаквания - което означава, че ще се чувствате ужасно стресирани и неудовлетворени. Планирайте предварително - не оставяйте пазаруването за последния момент - и ангажирайте всички членове на семейството в подготовката.


Традиционно жените понасят основния товар на работата около празниците, но даването на задача на всеки - от почистването преди събитието през опаковането на подаръци и подготовката на зеленчуците до подреждането на масата и забавляването на децата, спомага за споделянето на отговорността.
Ако смятате да отседнете при роднини или приятели, обсъдете предварително кой какво ще прави и за какво ще плаща, както и колко дълго ще пребивавате там. Всяко семейство си има собствени коледни традиции (които те маниакално следват), така че преговорете разписанието за деня преди децата да са разкъсали опаковките на подаръците.

Ако събитието е във вашата къща, то вашите правила би трябвало да надделеят, но ако това не стане, пребройте до 10 и просто махнете с ръка: не съсипвайте момента. Правете някои неща заедно, например играйте на настолни игри или излизайте за разходка. И се постарайте да бъдете толерантни.

Някога се смяташе, че напрежението, а за някои хора и самотата по Коледа означават пик на опитите за самоубийство. Но изследванията показват, че има по-малко самоубийства от обикновено - и по-малко постъпвания в болници поради психологични проблеми.

Американско изследване в продължение на седем години на проблеми с психичното здраве по Коледа, извършено от учени от университета "Дюк" установява, че в дните преди Коледа има спад на много от тежките психиатрични проблеми, но има скок на постъпванията в болница с психични проблеми в следващите седмици.

По-редовните количества стрес по коледните и новогодишни празници могат да бъдат преодолени с йога, излизане навън за разходка, тичане или плуване, или чрез топла баня, а Фондацията за психично здраве има и онлайн курс за намаляване на стреса (bemindful.co.uk).

Физическите упражнения намаляват нервността и леката депресия и увеличават самочувствието - все неща, които са полезни по всяко време на годината.

Не намалявайте количествата сън (което е лесно предвид партитата, алкохола и въодушевлението), тъй като ще се чувствате по-малко способни да се справите с Коледа. Бъдете организирани: опитайте се да избягвате опаковане на подаръци след полунощ на Бъдни вечер.

Няма коментари:

Сто знамена за ШУМЕН!

СНЦ “Солидарно общество” - Шумен събира средства или знамена за инициатива, породена от чист патриотизъм към родината ни и града ни. Целта ...