четвъртък, 16 декември 2010 г.

Пламен Димитров: Най-лесно ни беше с Костов, най-трудно с Виденов

Наказателният кодекс не защитава правото на стачка, а то е гарантирано от документи като Хартата за правата на човека. Това е основната законодателна промяна, която ще търсим през следващата година, заяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров в предаването „Денят започва” по БНТ1.

Днес синдикатът отбелязва своята 20-та годишнина. По този повод в НДК ще се проведе Национална конференция с участието на президента Георги Първанов.

„Ние искаме да се обърнем към проблемите на хората, които не са постоянно заети – тези на половин работен ден, занимаващите се с надомна работа и други. Ще фокусираме вниманието си върху тяхната защита”, каза Пламен Димитров.

На въпрос с кои правителства от КНСБ са работили най-лесно той отговори, че най-реформаторският кабинет е бил този на Иван Костов, въпреки всички минуси. „Най-трудно ни беше с кабинета на Жан Виденов. Всички мисля, че студентите свалиха Виденов, но това беше заслуга на синдикатите”, допълни синдикалистът.

Всеки диалог между синдикати и правителство започва лесно и след това става труден, допълни той: „Спомняме си началото на кабинета „Станишев”, тогава беше подписан пакт за сътрудничество, но след две години стана ясно, че този документ не се изпълнява. С новото правителство за сега работим добре, но реформата в БДЖ изостава и е възможно след Нова година да има стачка”.

Пламен Димитров е категоричен, че не може да се говори за национализация на частните пенсионни фондове, така както това е било извършено от премиера Орбан в Унгария: „Към настоящия момент, ако вие се пенсионирате и имате осигуровки в частен пенсионен фонд, вие няма да получавате пенсия от този фонд. В частните пенсионни фондове нямат пари, затова парите ще идват от НОИ”.

Това че таванът за пенсиите ще остане до 2014 г., според лидерът на КНСБ, не е чак толкова голям проблем.

Няма коментари:

Сто знамена за ШУМЕН!

СНЦ “Солидарно общество” - Шумен събира средства или знамена за инициатива, породена от чист патриотизъм към родината ни и града ни. Целта ...