вторник, 14 декември 2010 г.

Относно публикувани в сайта на МТСП отговори на питания свързани с промените в режима на отпуските

В сайта на МТСП се публикуват отговори на питания свързани с промените в режима на отпуските след измененията и допълненията в Кодекса на труда, Закон за държавния служител и решението на Конституционния съд по някои текстове свързани с ползването на отпуски.
За съжаление констатираме, че една част от отговорите са неверни, некоректно интерпретират и тълкуват закона и в крайна сметка:
  • насочват общественото мнение в погрешна посока;
  • създават в специалисти прилагащи трудовото право по места неточна представа и нагласа за прилагане на правните норми на КТ и ЗДСл по отношение на ползването на отпуски за 2010г.
Според въпросните отговори и становища:
- платеният годишен отпуск за 2010г. се ползва по новите правила, по един и същи ред, без значение дали е придобит/заработен преди влизане в сила на Закона за изменение и допълнение на Кодекса на труда (в сила от 03.08 2010г.) или след него.
- неизползвания до края на календарната година платен годишен отпуск за 2010г. се „губи”;
и други подобни, които определяме, като неверни и манипулативни.
Тези, предполагаме експертни, а не официални  схващания са неправилни и не отговарят на новите хипотези на Кодекса на труда и Решение № 12 на Конституционния съд от 11 ноември 2010г.
Чрез тях закона се тълкува превратно, лансират се тези, съгласно които:
- от отпуска за 2010г. единствено работодателят можел да отложи и то ни повече от 10 дни за следващата година
- ако остатъка от неотложения отпуска за 2010г. не се ползва до края на календарната година той може да се ползва реално, нито да се изплаща чрез обезщетение при прекратяване на трудовото правоотношение след 01.01.2011г.
- възможно било само да се ползва до края на 2010г или да се получи обезщетение ако трудовия договор бъде прекратен до края на 2010г.
- на практика се създава нов термин в трудовото законодателство - „загубен отпуск”, което по наше мнение  е недопустимо.
В крайна сметка, чрез тези „експертни” публикации се постига  резултата целен от отменените от Конституционния съд норми - отнемане на права и заработени пари от работници и служители. Със съжаление трябва да констатираме, че за пореден път чрез подобни ”експертни„ становища, чрез сайта на МТСП се преиначава волята на законодателя и се създават проблеми с оглед ползването на законови права.
КНСБ изразява несъгласие с подобно тълкуване и въобще с този  „експертен” подход за завоалирано налагане на едно схващане за действието на определени правни норми по които има и други становища. Такова е обявено преди близо месец на сайта на КНСБ - www.citub.net – КНСБ в действие-позиции и становища – «След решението на конституционния съд. Какво става с режима на ползване на отпуските?” . В него аргументирано е обосновано друго виждане и правни възможности за решаване на проблемите с неползваните отпуски за 2010г.
За случая в нарочен разговор бе информиран Министъра на труда и социалната политика. Настояваме за огласяване на официална позиция по тези въпроси и преустановяване на манипулативните” експертни” отговори и тълкувания по тях.

Президент на КНСБ
(инж.П.Димитров)

Няма коментари:

Сто знамена за ШУМЕН!

СНЦ “Солидарно общество” - Шумен събира средства или знамена за инициатива, породена от чист патриотизъм към родината ни и града ни. Целта ...