вторник, 14 декември 2010 г.

За пенсиите


Преди окончателното  гласуване в пленарна зала на Проекта на Закон за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване КНСБ изпрати писмо до председателя на НС и председателите на парламентарните групи на КБ, ДПС, Атака, РЗС, СК, както и до министъра на труда и социалната политика и управителя на НОИ, с което припомни, че съгласно водените преговори и договореностите по тях измененията в чл. 68 на КСО имат предназначение да променят условията за достъп до пенсия за осигурителен стаж и възраст (ОСВ) и да се даде по-голяма тежест на осигурителния стаж, тъй като в него се пресичат потребностите на пенсионната система и интересите на осигурените лица. КНСБ припомни, че постигнатият консенсус между социалните партньори определи за начална дата на тези промени  01.01.2012 година, от която дата по закона започва плавното и постепенно увеличаване на изискващия се осигурителен стаж.
Неприемливо и ненужно е според КНСБ, още от началото на 2011 година  да се прилагат като разделни критерии за достъп до пенсия за ОСВ пенсионната възраст и осигурителният стаж, вместо  сбор от двата параметъра (94 „точки” за жените и 100 за мъжете).Това допълнително утежнява прехода към новите изисквания и не е договорено в Споразумението. През 2011 г. всички проявления на кризата, с цялата им острота, остават валидни, най-вече по отношение на заетостта. Първа жертва на проблемите там ще са хората „на ръба” на пенсионната възраст. Според нас е неприемливо да се игнорират постигнати договорености между социалните партньори и излишно да се нагнетява напрежение, както и да се създават предпоставки за недоволство и охулване на реформите.
Искам да цитирам част от писмото до НС:
„Настоятелно Ви молим в пленарна зала да се предложи промяна в решението на Комисията, така че и през 2011 г. за достъп до пенсия за ОСВ да се прилага сбор от осигурителен стаж и възраст, както е в момента. Няма непреодолими причини за такава промяна, нито пък ще се породят сериозни финансови предизвикателства. „
Ключов проблем в споровете между социалните партньори и основен повод за 15-хилядния протестен митинг пред Парламента беше запазването на условията за достъп до пенсия за ОСВ за работещите в първа и втора категория труд до края на 2014 г. Както знаете след продължителни и не лесни преговори се постигна компромисен консенсус по този въпрос, който фигурира и в подписаното Споразумение между партньорите и Министър-председателя на РБългария г-н Б. Борисов.
С внесения и приет за второ четене законопроект се деформира принципната договореност за запазване на действащите условия за т.н. категорийни работници и служители, или по-точно за една  част от тях,  които работят при най-тежките и опасни условия на труд.
КНСБ отправи молба до  народните представители в пленарна зала да отхвърлят т. 2 от § 26 на проекта (по доклада на  Комисията) и да запазят досегашния ред за определяне на пенсиите и  преизчисляване на осигурителния стаж на миньорите. В противен случай ще се породи недоволство с трудно управляеми последици.
КНСБ постави с особена острота пред  народните представители, необходимостта на пленарното заседание за второто четене на Законопроекта за изменение и допълнение на КСО да решат отпадане на т.10 от чл. 328, ал. 1 от КТ. България е единствената страна в ЕС, в която придобиването на право на пенсия за осигурителен стаж и възраст е повод човек да бъде лишен от друго право – правото на труд. Във всички документи на европейските институции, не само в областта на пенсионното осигуряване, но и в сферата на икономиката и заетостта,  гласувани с участието на българските власти, удължаването на трудовия живот, улесняване на оставането на пазара на труда за т.н. „сеньори” , т.е по-възрастните работещи, е условие за растеж, заетост и реформиране на пенсионните системи. Същите неща се пишат и в националните доклади и документи от българските експерти, институции и правителството. Министърът на труда дори бе поел определен ангажимент за отпадане на т. 10 от чл. 328, ал. 1 от КТ в хода на преговорите по пенсионната реформа. Тава не се реализира чрез  законопроекта, но по неясни съображения се отхвърля и от водещата Комисия на НС.
КНСБ е организация, която познава много добре ценностите на Европейския социален модел, както и целите на Зелената книга на ЕК ” За адекватни, устойчиви и сигурни европейски пенсионни системи”. Ние оценяваме високата обществена значимост и отговорностите при решаването проблемите на пенсионната система и затова непримиримо отстояваме   както правата на хората, чрез искането за финансова стабилизация на системата / повишаване на приходите „на входа”/, така  и „на изхода” – с оглед подобряване правата на хората и адекватността на защитата, отчитайки и демографските проблеми в страната ни. 

Анета Денева - председател на РС на КНСБ Шумен

Няма коментари:

Сто знамена за ШУМЕН!

СНЦ “Солидарно общество” - Шумен събира средства или знамена за инициатива, породена от чист патриотизъм към родината ни и града ни. Целта ...