петък, 23 юли 2010 г.

Министър-председателят подкрепи ключови искания на синдикатите

Министър-председателят на РБългария Бойко Борисов и министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов се срещнаха днес с президента на КТ „Подкрепа” д-р Константин Тренчев и вицепрезидентите на КНСБ Пламен Димитров, д-р Иван Кокалов и Валентин Никифоров. Срещата бе по искане на синдикатите.
Представителите на КНСБ запознаха г-н Борисов с резултатите от обсъждането в структурите на синдиката на предлаганите промени в пенсионната система и по-специално в условията за достъп до пенсия. Те изразиха нарастващото притеснение на членовете на КНСБ относно ефекта от предлаганите мерки за пенсионния модел в България и бъдещето на работниците и служителите. КНСБ представи аргументи за необходимостта за увеличаване на осигурителните вноски като подчерта, че редица държави от ЕС направиха това още през 2009 г. – Унгария - с 6%, Русия - с 6%, Румъния – с над 3%, Литва - с 2%, Германия – с 0.5%, а Великобритания – с 1% от 1.04.2011 г.
Министър-председателят изслуша и изрази позитивна нагласа и реакция по голяма част от представените искания на КНСБ и КТ „Подкрепа”, подкрепени с решения на колективните органи на двата синдиката от края на май 2010 г. относно спешни мерки, които да увеличат приходите в осигурителната система. Министър-председателят Бойко Борисов подкрепи основни искания на двата синдиката:
- Криминализирането на неплащане на осигурителни вноски върху реалния размер на работните заплати. Той уточни, че през септември правосъдният министър ще изготви и внесе необходимите промени в Наказателния кодекс.
- Премиерът Борисов заяви, че ще възложи на финансовия министър спешно да изготви фискални разчети за ефекта от евентуално вдигане на осигурителната вноска 2% от 01.01.2011 г. до размера и от 2009 г. Премиерът ще възложи незабавно да бъдат разработени допълнителни мерки за повишаване събираемостта на осигурителните вноски от НАП.
Ръководството на КНСБ изразява своето удовлетворение и умерен оптимизъм за продължаването на диалога по ключови параметри на пенсионната реформа. Още следващата седмица ще продължат двустранните преговори между работодатели и синдикати по пенсионните въпроси, а до края на следващата седмица двата синдиката ще инициират срещи с ръководствата на всички парламентарни групи. През целия август продължава работата по промените на експертно ниво.
Министър-председателят заяви, че през септември трябва да бъдат готови законодателните промени по пенсионната реформа, които ще отчитат балансирани и справедливи решения за справяне с фискалния недостиг в осигурителната система, както и със задълбочаващата се демографска криза.

Няма коментари:

Първомайски спортен празик по случай деня на труда

На 28.04.2024г. от 9:00ч. на спортните площадки на СУ”Сава Доброплодни” се проведоха традиционните първомайски спорни игри организирани от Б...