четвъртък, 15 юли 2010 г.

КНСБ никога и по никакъв повод не е подкрепяла такива варианти за промени в КСО.

Искам да информирам шуменската общественост, че са неистина твърденията на министъра на труда и социалната политика и членове на Експертния консултативен съвет към него, че анонсираните вариантите за промени в КСО са съгласувани със социалните партньори и че повишаването на осигурителния стаж с 3 години за мъжете и жените също е прието от социалните партньори.
КНСБ никога и по никакъв повод не е подкрепяла такива варианти за промени в КСО.
Както вече информирах шуменци на 26 май 2010 г. Координационният съвет на КНСБ заяви предварителните и принципни условия и мерки, за да участва КНСБ в конкретния дебат по мерките за развитие на реформата в пенсионната система.
Нито едно от аргументираните предложения и искания на КНСБ не получи развитие нито беше публично коментирано от представителите на властта.
Категорично заявяваме, че няма да допуснем модернизирането на пенсионната система и подобряването на финансовата и стабилност да се осъществи само чрез прехвърляне цялата тежест на финансовата ситуация отново единствено върху хората на труда.
Настоящият пенсионен модел стартира през 2000 г. като крайният срок беше 2010 г. С този модел за 10 години изискването за стаж се промени от 20 на 34 за жените и на 37 за мъжете, прие се възрастта от 55 г. за жените да стане на 60 и от 60 на 63 г. за мъжете, както и средното увеличение за категорийните работници е от 8 години.
В същото време по времето на управлението на НДСВ осигурителната тежест беше намалена с 3 %, по време на управлението на „Тройната коалиция” беше намалена с 4 %, а при сегашното с 2%, което доведе до този сериозен дефицит в осигурителните фондове. Всеки процент на долу е минус 200 милиона лева в осигурителните фондове. Не сме съгласни това поколение българи, което понесе тежестта на реформата, отново да бъде натоварено с бремето да запълва празните фондове.
Необходим е комплекс от мерки, чийто акцент трябва да бъде на входа на системата – определяне размерите на осигурителните вноски по правилата на осигуряването, както и коренно подобряване на контрола и събираемостта.
Заявеният от министъра вариант за увеличение на осигурителния стаж, при това наведнъж с 3 години от 1 юли 2011 г., който според министъра е избран с участието на социалните партньори, никога и по никакъв повод не е бил подкрепян от КНСБ.
Президентът на КНСБ проф. д-р Желязко Христов свиква Изпълнителния комитет на КНСБ на 19 юли 2010 г.. Този орган на КНСБ ще се произнесе официално по конкретните нормативни текстове от Законопроекта, представян от министър Младенов като уж съгласуван със социалните партньори. На същото заседание ще се определят бъдещите синдикални действия.


Анета Денева - председател на РС на КНСБ гр.Шумен

Няма коментари:

Първомайски спортен празик по случай деня на труда

На 28.04.2024г. от 9:00ч. на спортните площадки на СУ”Сава Доброплодни” се проведоха традиционните първомайски спорни игри организирани от Б...