вторник, 6 юли 2010 г.

Становище на КНСБ по мотивите на Президента на Република България, г-н Георги Първанов, за връщане за ново обсъждане в Народното събрание на разпоредби от ЗИДКТ, приет от Народното събрание на 23 юни 2010г.

КНСБ приема с удовлетворение и съпричастност наложеното от Президента на Р България вето, с което ЗИДКТ, приет на 23 юни 2010г., се връща за ново обсъждане в Народното събрание.
В позицията на Президента ние виждаме отклик на вече изразената от нас позиция, обнародвана в електронната страница на КНСБ, където заедно със синдикалните братя от КТ „Подкрепа” отдавна сме дали нашето официално становище. В него ние заставаме зад позицията, че правната норма, която задължава в срок до 31.12.2011г. да бъдат ползвани всички натрупани до 2010 година отпуски е недемократична поради тази причина настояваме за нейното оттегляне.
Преклузивният срок за ползване на натрупаните отпуски в срок до 31.12.2011г. е дискриминационен и антисоциален, поради което се обявяваме категорично против въвеждането му.
Напълно споделяме изразените от Президента правни аргументи, като в същото време искаме да подчертаем, че трябва да бъдат разграничавани преклузивния срок за ползване на натрупаните отпуски в срок до 31.12.2011г., от 2-годишния давностен срок, за ползване на отпуските натрупани от началото на 2010г. В първия случай става дума за вече заработени, придобити права, докато във втория става дума за инструмент насочен към стимулиране на работниците и служителите и работодателите и органите по назначаване в държавната администрация да спазват конституционния запис за правото на отпуск.
Нашата организация ще продължава с внимание да следи развитието на проблема около неизползваните отпуски натрупани до 2010г. Ако Народното събрание не възприеме аргументите въз основа, на които Президента налага вето върху Закона за изменение и допълнение на Кодекса на труда, ние ще отстояваме с всички възможни способи и средства, позицията за удължаване на срока за ползването на натрупаните отпуски.

Няма коментари:

Първомайски спортен празик по случай деня на труда

На 28.04.2024г. от 9:00ч. на спортните площадки на СУ”Сава Доброплодни” се проведоха традиционните първомайски спорни игри организирани от Б...