понеделник, 5 юли 2010 г.

Президентът върна за ново обсъждане Закона за изменение и допълнение на Кодекса на труда

Президентът на Република България върна за ново обсъждане в Народното събрание някои от разпоредбите на Закона за изменение и допълнение на Кодекса на труда. Приетият закон предизвиква обществен интерес, тъй като има особено важно значение за огромен брой български граждани, съобщават от президентството. С него се цели намаляване на неблагоприятните последици на икономическата криза, но се преуреждат и основни трудови права.

Държавният глава не е съгласен с разпоредбите на закона, които засягат трудовите права на гражданите, гарантирани от Конституцията на Република България, от задължения на българската държава по международни договори и не са присъщи на социалната държава, каквато България трябва да бъде според Преамбюла на Конституцията. Това се отнася до § 20, т. 2 (относно новия §3е) и § 21, т. 5 (относно новия § 8а) от приетия закон. С посочените разпоредби се отнема придобито от работниците и служителите право на отпуск - неговото реално упражняване и заместващото го парично обезщетение при прекратяване на трудовото, съответно служебното правоотношение.


Поради несъответствие на посочените текстове с Конституцията на Република България, с международни актове, с правото на Европейския съюз, както и с утвърдени вековни правни принципи президентът упражни правото си на вето върху закона.

При формиране на позицията си държавният глава отчете и изразените в публичното пространство становища, включително и официалното становище на КНСБ. Той споделя категоричната позиция на синдикалната организация, че ограничаването на правото на ползване и обезщетение за вече натрупани отпуски ще има негативно действие за правоимащите. Президентът смята, че направените предложения от синдикатите са рационални и би следвало да се отчетат при измененията на кодекса.

Няма коментари:

Първомайски спортен празик по случай деня на труда

На 28.04.2024г. от 9:00ч. на спортните площадки на СУ”Сава Доброплодни” се проведоха традиционните първомайски спорни игри организирани от Б...