сряда, 17 март 2010 г.

ДЕКЛАРАЦИЯ

ДЕКЛАРАЦИЯ
НА
КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА НЕЗАВИСИМИТЕ СИНДИКАТИ В БЪЛГАРИЯ


Братя и сестри синдикалисти,
Хора на труда,
Граждани на Република България,

Ръководството на КНСБ категорично отхвърля опитите на правителството чрез т. нар. мерки за ограничаване на дефицита по консолидираната фискална рамка да прехвърля тежестта от икономическата криза в страната върху работници, пенсионери, държавни и общински служители, заетите в системата на здравеопазване, образование и социални дейности, военнослужещите и полицаи.
Нараства обедняването на българските граждани, които със замразените и намалени доходи от края на 2009 г. и от началото на 2010 г. трябва да посрещнат завишените разходи и задължения на домакинствата, и в резултат на непрекъснатото повишаване на монополните цени. Ръководството на КНСБ оценява тези „мерки” като пряк удар върху и без това ниския жизнен стандарт на българина. Липсата на конкретни антикризисни програми по браншове и отрасли, които да са обсъдени и приети от синдикати, работодатели и съответни министерства, увеличава загубата на работни места. Негативните ефекти се задълбочават от неизпълнението на краткосрочната правителствена антикризисна програма, включваща и 32 предложения на социалните партньори. Ръководството на КНСБ остава с впечатлението, че правителството разчита кризата да отмине от самосебе си, без да се прилагат широко известните и използвани във всички европейски страни мерки и програми. Финансовото преструктуриране на здравеопазване, образование и социални дейности, както и непрекъснатият стремеж за балансиран държавен бюджет задълбочават проблемите в тези важни обществени сфери, без да ги решават в дългосрочен план.
Ръководството на КНСБ категорично не приема придобилите публичност и обсъждани в министерството на финансите мерки за ограничаване на дефицита. Те са предпоставка за грубо посегателство върху основни граждански и трудови права, гарантирани чрез Европейската социална харта, Конституцията на Република България, Кодекса на труда, Кодекса за социално осигуряване и редица други международни и български закони и нормативни актове. Заклеймяваме този стил на едностранно разработване и предлагане от страна на отделни представители на правителството на мерки и идеи, които не са обсъждани на официалните преговори между синдикати, работодатели и правителство. Считаме ги за вредни и опасни за социалния мир в страната като това ще принуди ръководството на КНСБ да преосмисли участието си и отговорностите, които поема в социалния диалог на национално равнище.
Получилите публичност „работни мерки” на министерство на финансите считаме за посичане надеждите на хората на труда, на гражданите на България за по-справедливо разпределение на тежестите от икономическата криза и незачитане на гражданското общество.
По този начин се обезсмислят сегашните усилия на националнопредставителните работодателски и синдикални организации за разработване на конкретни антикризисни мерки за стимулиране на бизнеса, осигуряване на свеж финансов ресурс и по-големи постъпления от работеща икономика в Републиканския бюджет, с което да се създадат предпоставки за запазване на работни места и доходи и нормално функциониране на обществените сфери. Не приемаме това да стане чрез допълнително изземване доходите на българските граждани и въвеждане на нови данъчни и осигурителни тежести, каквито са намеренията в експертните разработки.
Ръководството на КНСБ заявява, че няма да допусне ново, поредно изземване от доходите на хората на наемния труд и пенсионерите, ограничаване правата на майките, военнослужещите, полицаите и безработните.
КНСБ започва допитване до своите синдикални структури, до гражданите на РБългария за провеждане на синдикални и граждански протестни и стачни действия в защита на техните интереси.



Президент на КНСБ
Проф. д-р Желязко Христов

Няма коментари:

Първомайски спортен празик по случай деня на труда

На 28.04.2024г. от 9:00ч. на спортните площадки на СУ”Сава Доброплодни” се проведоха традиционните първомайски спорни игри организирани от Б...