понеделник, 15 март 2010 г.

Работниците от хартиения завод в Костенец излязоха на протест

Работниците от хартиения завод „ХХИ-Костенец” АД излязоха на протест пред портала на сградата на предприятието, съобщиха от КНСБ.
Причините за протеста са неправилни действия от страна на мениджмънта в лицето на търговския пълномощник Крум Иванов, който в петък, 12.03.2010 г., в 15.00 ч., без да обяви престой на работата на предприятието за повече от 5 работни дни, нареди на хората да излязат в престой, поради спиране на производствения процес, по неговите думи – до 24 март. 2010 г.
Според синдиката, не е спазено изискването до настоящия момент на хората да бъде връчени индивидуално заповеди за принудително пускане в платен годишен отпуск, по смисъла на чл. 173, ал. 4 от КТ. По този начин работодателят е осъществил незаконно недопускане до работа и в нарушение на задълженията си по чл. 127 от КТ. Това взриви търпението на хората и провокира справиедливите протестни действия от тяхна страна, посочват от КНСБ.

Синдикаланта организация на КНСБ в предприятието е връчила протестна декларация с искания на работниците и служителите да бъдат допуснати до работните им места и мениджмънтът да спази закона. Колективът на дружеството настоява:
- да бъде освободен Крум Иванов от длъжността търговски пълномощник на „ХХИ-Костенец” АД;
- да бъде освободена г-жа Вера Драгиева от длъжността директор „Външни пазари”
- да бъде назначено ново ръководство, което да спазва законите и да осигури произовдствения процес със суровини и поръчки

Ако не бъдат приети исканията на работниците, ще последва протестна гладна стачка.

Няма коментари:

Първомайски спортен празик по случай деня на труда

На 28.04.2024г. от 9:00ч. на спортните площадки на СУ”Сава Доброплодни” се проведоха традиционните първомайски спорни игри организирани от Б...