петък, 5 март 2010 г.

Проектът "Кухни спасение" продължава с помощта на Шуменския бизнес

РС на КНСБ Шумен успешно реализира проект „Кухни спасение” и през 2010 година.
Този проект стартира от 01.01.2010 г. за 34 лица- 17 лица в с.Мътница, Община Шумен и 17 лица в Община Нови пазар-с.Памукчи. МТСП осигури средства за осигуряването на топла храна ежедневно на стойност 2.20 лв. за два месеца –януари и февруари / 40 работни дни/.
Обхват на целеви групи:
• Лица и семейства на месечно подпомагане по реда и условията на чл. 9 от Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане;
• Лица с доказана липса на доходи и близки, които да се грижат за тях;
• Самотно живеещи лица и семейства, получаващи минимални пенсии /пенсии за осигурителен стаж и възраст; пенсии за инвалидност; наследствени пенсии; пенсии, несвързани с трудова дейност/;
• Скитащи и бездомни лица.

Във връзка с изпълнение на дейностите по проекта е се сформираха комисии, в които беше включен представител на дирекция „Социално подпомагане”, определен със заповед на директора. Комисията е с постоянен характер по време на проектните дейности, изготвя протоколи от заседанията, списъци на одобрените лица и при необходимост актуализира тези списъци.

Проектът се реализира с активното съдействие на Читалищното настоятелство на Читалище „Добри Войников”-храната се приготвя и транспортира от фирмата наемател на ресторанта в читалището.
Искам да изкажа огромната си благодарност на изп. Директор на БСК г-н Николай Николов. Той беше човекът, който ни оказа изключително голяма помощ за продължаване на прокта и през месец март.
Шуменският бизнес е отзивчив към подобни инициативи и досега проктът е подкрепен от : БСК, ШТПП, Гама 2000 „ Краев, Г-н Попов- от Фирма „Попов и СИЕ”,
„Агромашина импекс”,Титан БКС” ООд, Шумен-пътнически автотранспорт”ООД, РС на КНСБ . Очакваме и други фирми да се включат в този благородна инициатива. Оценяваме много високо тази съпричастност към социално слабите, особено през тази година, когато икономическата криза е във вихъра си и си даваме сметка за трудностите, които изпитва бизнеса в областта.
В Община Нови пазар храната се проготвя в кухнята на МБАЛ „Д-р Беров” ЕООД и със съдействито на кмета на с. Памукчи – Кадир Бодур.
Няколко общини (Габрово, Батак, Рудозем, Попово, Димитровград, Шумен, Нови пазар) от включените в проект „Кухни спасение” са кандидатствали самостоятелно по програмата за финансиране на социална услуга „Обществена трапезария” и са получили одобрение за финансиране. По тази причина, за да се избегне дублиране на целевата група е направена препоръка от Фонд „Социално подпомагане” РС на КНСБ да подбират бенефициентите от населени места извън съответните градове (центрове на общината), в случаите в които ползвателите на услугата по проекта на съответната община са локализирани в града.

Няма коментари:

Първомайски спортен празик по случай деня на труда

На 28.04.2024г. от 9:00ч. на спортните площадки на СУ”Сава Доброплодни” се проведоха традиционните първомайски спорни игри организирани от Б...