четвъртък, 8 април 2010 г.

Позиция на ръководството на КНСБ по случай Световния ден на здравето

Ръководството на КНСБ поздравява всички свои членове и заетите в системата на здравеопазването, които достойно изпълняват Хипократовата клетва в условията на тежка икономическа криза. Хилядите членове на КНСБ, работещи в системата на българското здравеопазване, честват своя празник в условията на несигурност от недофинансирането на системата, при закъсняващо изплащане на работни заплати. Чрез символични протести днес те изразяват своята позиция за неясните правителствени мерки и техните последици за здравното облужване на българските граждани. Ръководството на КНСБ заявява:

1)Здравеопазването е преди всичко социална система, с елементи на пазарни отношения.
2)Здравеопазването трябва да бъде национален приоритет и право на всеки български гражданин, гарантиращо равния му достъп до качествени здравни услуги.
3)Реформата в здравеопазването трябва да бъде извършвана прозрачно, след обществен дебат и постигане на консенсус от социалните партньори, професионално съсловните организации и представителите на гражданското общество.
4)Необходим е цялостен мониторинг и промяна на законодателната рамка и останалите нормативни документи, а не промяна „на парче”.
5)Системата на здравеопазването е и остава хронично недофинансирана. В същото време недостатъчните публични средства се разпределят и разходват непрозрачно и неефективно. Липсва реална отговорност както за продължаващото от години хронично недофинансиране, така и за повсеместната корупция и неефективното разпределение и разходване на публични средства за издръжка на системата.

В условията на икономическа криза КНСБ настоява:
- всички политически сили, местните органи на управление, социалните партньори и неправителствените организации спешно да приемат актуализирана Национална здравна карта;
- правителството да представи цялостна концепция за реформа на системата;
- да бъде възстановен обществения характер на Националната здравноосигурителна каса;
- да бъде гарантиран оптималния пакет от услуги за задължително здравноосигурените лица, които да бъдат 100 % финансирани;
- да се осигури законова възможност за доброволно здравно осигуряване за допълнителен (надстроичен) здравен пакет;
- да бъдат премахнати лимитиращите бюджети и да се изплащат на време изработените средства

Ръководството на КНСБ заявява, че по този начин ще се реализира конституционното право на българските граждани за качествено и достъпно здравеопазване.

Няма коментари:

Първомайски спортен празик по случай деня на труда

На 28.04.2024г. от 9:00ч. на спортните площадки на СУ”Сава Доброплодни” се проведоха традиционните първомайски спорни игри организирани от Б...