сряда, 14 април 2010 г.

КНСБ ще стачкува, ако се приемат промените за болничните


Ръководството на КНСБ категорично не приема манипулацията на управителя на НОИ г-жа Христина Митрева, отправена по адрес на синдикатите на вчерашната пресконференция на НОИ за това, че „синдикатите са почти съгласни с направеното предложение" - да не се изплаща обезщетението за първия ден при отсъствие по болест. Това се казва в позиция на ръководството на синдиката.

Ръководството на КНСБ се обяви категорично против предложената промяна още при обсъждането на антикризисните мерки в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Работодателите и НОИ не желаят да използват всички възможности за контрол, предоставени от законодателството, поради което с направеното предложение се наказват всички български граждани, които по обективни причини ползват болничен лист.




Държим да припомним, че редица правителства, включително и настоящето от 2000 г. досега намалиха осигурителните вноски общо с 14%, с което драстично се увеличи дефицитът на НОИ с още 2,5 милиарда лева.
Напомняме, че съгласно правната уредба, регламентираща осигуряването при болест - работниците и служителите плащат тези вноски за целия период на осигуряването, а не за части от него.
Направеното предложение от г-жа Митрева грубо нарушава чл. 12 и чл. 13, т.1 и 2. от Европейската социална харта /ревизирана/, която правителството на България е ратифицирало.
Категорично не приемаме и направеното предложение за промяна на режима за ползване на платения годишен отпуск. Особено в ситуация на криза - това предложение е неизпълнимо! Предложената промяна е неползваният платен годишен отпуск за предходни години да се използва до края на 2010 г. като в противен случай се губи. Ако бъде въведена на практика тази промяна, това ще доведе до затваряне на редица предприя, фирми и учреждения, тъй като по наши данни неползваният годишен отпуск възлиза на близо милиард работни дни.
Ръководството на КНСБ заявява, че за пореден път се прави опит да се орежат права и да се намалят доходите на хората на наемния труд, като оправданието е проявленията на икономическата криза.
Заявяваме, че ако бъдат приети направените предложения, структурите на КНСБ ще организират и проведат протестни и стачни действия за защита правата и интересите на своите синдикални членове!

2 коментара:

Анонимен каза...

Не сме съгласни. По скоро работодателите трябва да засилят контрола по използване на отпуските, особено в предприятията на смени, да не се позволяват заменките с цел освобождаване от работа а да се ползва платения годишен отпуск.

Анонимен каза...

така е тия не знаят какво правят май

Първомайски спортен празик по случай деня на труда

На 28.04.2024г. от 9:00ч. на спортните площадки на СУ”Сава Доброплодни” се проведоха традиционните първомайски спорни игри организирани от Б...