вторник, 27 април 2010 г.

МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ЗАГИНАЛИТЕ И ПОСТРАДАЛИТЕ ПРИ ТРУДОВИ ЗЛОПОЛУКИ

На 28 април РС на КНСБ Шумен отново напомня, че осигуряването на безопасност и здраве при работа е от много важно значение за просперитета на всяка нация и фирма, че с правилно насочена държавна и фирмена политика за превенция на трудовите злополуки, професионалните болести и свързаните с труда заболявания, могат да бъдат предотвратени човешки загуби, неизмерими страдания, както и огромни материални разходи.
Световният ден за безопасност на труда се отбелязва ежегодно
на 28 април. За първи път Международната организация на труда (МОТ) отбелязва този ден през 2001 година. В своя днешен вид Световният ден започва да се чества през 2003 година, когато с негова помощ МОТ лансира идеите за превенция срещу нещастните случаи по време на работа и свързаните с тях условия на труд и професионални заболявания. Този ден е признат от Канадското правителство през 1989 год, а от 1996 год е Международен ден на загиналите при трудови злополуки и за утвърждаване на здравословен и безопасен труд
28 април е ден за почит не само на загиналите работещи, но и на внимание към живите работещи, които са изложени на различни рискове при работа.Освен това с нарастваща тревога отбелязваме, че ПРЕВЕНЦИЯТА за безопасност и здраве, продължава да не е на дневен ред!
ДНЕС- 28 АПРИЛ ОТ 10.30 Ч. В СГРАДАТА НА ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ ЗАСЕДАНИЕ НА ОБЛАСТНИЯ СЪВЕТ ПО УСЛОВИЯ НА ТРУД.
Областния съвет по условия на труд е орган, който трябва да идентифицира и популяризира Общите интереси на наемния труд и работодателите за осигуряване на здраве при работа, чрез ангажирането на целия потенциал на организации, фирми, професионални сдружения, синдикати, бизнес , професионални училища и центрове за професионално обучение.

Обръщаме се към всички работници с апел да помислят за безопасните условия на труд, да направят всичко възможно за тяхното подобряване и превенция срещу инцидентите и болестите на работното място не само на 28 април, но и през цялата година. МОТ призовава към Световния ден за безопасност на труда да се присъединят държавните власти, работодателските и синдикални организации, които в рамките на своята дейност да проведат разяснително – информационни кампании, посветени на предотвратяването на трудовите злополуки и професионалните болести.
МИНУТА МЪЛЧАНИЕ В ПАМЕТ НА ЗАГИНАЛИТЕ НА РАБОТНИТЕ СИ МЕСТА!

Анета Денева –председател РС на КНСБ

Няма коментари:

Първомайски спортен празик по случай деня на труда

На 28.04.2024г. от 9:00ч. на спортните площадки на СУ”Сава Доброплодни” се проведоха традиционните първомайски спорни игри организирани от Б...