понеделник, 13 февруари 2012 г.

СТАНОВИЩЕ НА КНСБ

СТАНОВИЩЕ НА КНСБ

         КНСБ е сериозно разтревожена и притеснена от прибързаното и необмислено подписване, от страна на България, на Търговското споразумение за борба с фалшифицирането (ACTA).
Ние сме категорични, че след период на дълго мълчание, по въпросите залегнали в този документ, следва да се проведе сериозно обсъждане с представителите на гражданското общество, за да се избегне всякаква възможност да бъде застрашена свободата на информация, чрез превръщането на споразумението в инструмент за приватизиране на цензурата онлайн.
АСТА е съставен с брюкселска предпазливост, през която прозира сериозната опасност за масово наблюдение, невидим мониторинг на милиони хора – независимо  дали са под подозрение - и систематично записване на данни.
ACTA далеч не се ограничава само до борбата с ментетата, а възприема доста широка дефиниция на „кражба“, и предоставяне на възможност за широка намеса на държавата в интернет с репресивни мерки – събиране на информация, принуждаване на интернет доставчиците да предават трафични данни, сваляне на сайтове и пр.
„Ние тайно ви взимаме свободата и това е в интерес на всички“ -  се чете между редовете на споразумението. Да преследваш с наказателни норми някого, защото на дадена корпорация това е изгодно, сериозно прилича на корпоративен тоталитаризъм. Или казано по друг начин - да се охраняват търговски интереси с помощта на наказателна репресия е метод остарял и недопустим за обществото, в което живеем.
В АСТА обръщането на доказателствената тежест е може би най-страшното от правна гледна точка, защото корпорацията, която е предполагаемо пострадала от вашите действия, няма да има нужда да доказва, че вие сте я увредили – напротив, вие ще трябва да давате обяснения, за да докажете своята хипотетична невинност.
Като цяло тази „перла“ на законотворчеството е едно сериозно отстъпление от развитието на човешките права. Споразумението е неадекватно като методи на защита и е намеса на държавата в гражданските отношения. Интелектуалната собственост, авторските права, творчеството трябва да бъдат защитени, но чрез ефективни национални закони, а не с цената на правата на всички.
Ръководството на КНСБ подкрепя инициативата на Парламента в следващите месеци да се проведат серия от срещи с представители на неправителствените организации, след което да се присъстъпи към вземане на решение. Призоваваме политиците към разум и нека застанем зад каузата да бъдем свободни хора, в глобалния свят, а не пионки обслужващи интересите на най-големите корпорации в развлекателния бизнес.

Няма коментари:

Първомайски спортен празик по случай деня на труда

На 28.04.2024г. от 9:00ч. на спортните площадки на СУ”Сава Доброплодни” се проведоха традиционните първомайски спорни игри организирани от Б...