понеделник, 13 февруари 2012 г.

НСТС ще заседава в пълен състав

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще заседава отново в пълен състав днес, след като стана ясно, че синдикатите се завръщат в консултативния орган. На днешното заседание правителството и социалните партньори ще обсъдят предложенията на бизнеса и синдикатите за стабилизиране на осигурителната система. Работодателските организации предлагат намаляване на осигурителните вноски, което ще намали данъчната тежест. От своя страна КНСБ и КТ „Подкрепа" предлагат да се въведе отново необлагаем минимум за доходите, които са близки или равни на минималната работна заплата. Тристранният съвет ще обсъди и нормативни промени, свързани с изплащането на обезщетенията за безработица и пенсиите. Преди заседанието лидерът на КНСБ Пламен Димитров аргументира решението на двата синдиката да се завърнат в тристранния съвет.
След среща миналата седмица при премиера от КНСБ се получили уверения, че техните предложения за промяна в Кодекса на труда и правилника за работа на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) ще бъдат разглеждани днес, каза Димитров. Те целят усъвършенстване на социалния диалог, повишаване на неговата значимост и недопускане на възможности, каквито по думите на президента на синдикалната организация е имало миналата есен. „В това число и недопускане народни представители, без да имат мнението на НСТС да внасят закони в Народното събрание в сферата на трудовите и осигурителни отношения. Това е тяхно право, естествено, но поне да имат мнението на националния съвет", коментира профсъюзният лидер.
Втората тема, която синдикатите са сложили на масата в петък пред премиера и днес ще бъде гледана, е продължаването на пенсионната реформа, но не по начина, „по който започна през есента и който стана причина за взривяване на социалния диалог", каза още Пламен Димитров.

Няма коментари:

Първомайски спортен празик по случай деня на труда

На 28.04.2024г. от 9:00ч. на спортните площадки на СУ”Сава Доброплодни” се проведоха традиционните първомайски спорни игри организирани от Б...