понеделник, 30 януари 2012 г.

Липсват адекватни правила за продажба на електроенергия


Днес в КНСБ се проведе публичен дебат по инициатива на КНСБ, КРИБ, БСК, със съдействието на Българската асоциация на металургичната индустрия /БАМИ/ и Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори /БФИЕК/, във връзка с допуснатите деформации на свободния пазар на електроенергия. В срещата бяха представени: Народното събрание, Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, електропроизводителите , търговците и широк кръг индустриални потребители на електроенергия.
Бяха разгледани основните проблеми и предизвикателства пред всички участници на свободния пазар. Единодушно беше констатирано, че съществуват сериозни деформации и дисбаланс на вътрешния пазар. По мнение на индустриалните фирми се създава изкуствен дефицит на електроенергия за вътрешния пазар и спекулативно изкривяване на цената на закупуваната от фирмите енергия.
Както изтъкна президентът на КНСБ – Пламен Димитров, към настоящия момент липсват адекватни правила за продажба на електроенергия на този сегмент на пазара и се създават сериозни конфликти между производителите на ел.енергия, търговците и индустриалните потребители.
Необходимо е да се постигне баланс между  интересите на   енергетиката и индустрията в България. Очакванията са чрез съвместни усилия, да се постигане консенсус за балансирана  политика и правила за нейното провеждане, като се дефинира кой носи отговорност за това.
По предложение на зам. министърът на икономиката, енергетиката и туризма – Делян Добрев, диалогът трябва да продължи . Следващата среща ще се състои на 31 януари т.г. от 10:00 часа в сградата на МИЕТ на ул. „Триадица „ № 8, залата на 8-мия етаж.

Няма коментари:

Първомайски спортен празик по случай деня на труда

На 28.04.2024г. от 9:00ч. на спортните площадки на СУ”Сава Доброплодни” се проведоха традиционните първомайски спорни игри организирани от Б...