неделя, 3 април 2011 г.

Сформират Областен съвет по здравеопазване, който ще предложи промени в новата методика

Да бъде сформиран Областен съвет по здравеопазване в Шумен, на който управителите на здравни заведения да представят предложения на професионално ниво към Министерството на здравеопазването за решаването на проблемите в здравната сфера и новата методика за финансиране. Това решение бе взето на обществено обсъждане, инициирано от зам.-кмета по здравеопазване към Общината Седат Кадир, заради проблемът с финансирането на бившите диспансери. На обсъждането присъстваха управителите на лечебните заведения, представители на двата синдиката КНСБ и КТ “Подкрепа”, директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Димитър Костов, директорът на Районната здравноосигурителна каса д-р Йорданка Пенкова, председателят на Районната колегия на Български лекарски съюз д-р Парашкева Вичева, общинските съветници Димитър Трифонов и д-р Петко Загорчев и председателят на ОБС Даниела Русева. Представители на областна администрация липсваха.
Предложението за сформиране на Областен съвет бе по идея на д-р Петко Загорчев, а ангажимента за реализирането на идеята бе възложен на д-р Димитър Костов. На Областния съвет ще да бъдат представени строго определени данни, включително
приходна част, разчет на служителите и тяхната натовареност, разходи за фонд работна заплата спрямо персонал, съпоставимост и среден разход за преминал пациент, “Защото благодарение само на такива данни можем да стигнем до конкретни решения и да изискваме промяна в методиката. . Трябва да преценим какви средства ни трябват в една обективна ситуация, в която да реализираме качество, а не да хвърляме предложения, че ни трябват определени суми”, обясни Загорчев.
Управителите на трите бивши диспансера в града изнесоха данни за изключително влошеното финансово състояние на лечебните заведения, опасността от финансова дестабилизация и невъзможност за продължаване на дейността им през втората половина на годината. “Новата методика на здравното министерство води лечебните заведения до фалит, до юни ще успеем да се справим със ситуацията, но след това няма гаранция. Средствата са малко, а да не говорим, че пациентите ни се увеличиха”, заяви управителят на Областната болница за пневмофтизиатрични заболявания в Шумен д-р Венцислав Вълчанов. Той подчерта, че заради грипната епидемия за месец януари 2011 г. лекуваните от пневмония са се увеличили с около 50 души спрямо същия месец на миналата година.
“Въведохме такса за консултативен преглед, съкратихме персонал, можем да свием още разходите, но финансирането ни е намалено с 80% и тези наши действия няма как да доведат до необходимия ефект”, коментира управителят Центъра за кожни и венерически заболявания д-р Галина Маринова.
“Истината е, че в България здравеопазването не е адекватно заплащано и при условие, че то в момента е високотехнологично, просто то не може да се издържа и всички тези проблеми рефлектират при нас. През тези 10 години поради двойното финансиране, което получавахме от държавния бюджет и касата, диспансерите успяха да закупят дълготрайни активи и това позволи едни общински структури да станат икономически силни, да се развият и да изглеждат добре. Така трябва да бъде за всички болници”, посочи представителя на Комплексния онкологичен център Иванка Ралева.
Тя даде пример с политиката на здравното министерство към многопрофилните болници за активно лечение, които от 2003 г. са на финансиране само от бюджета на здравната каса. “И сега те изглеждат много по-зле от онкоцентровете или от другите диспансери, точно поради тази причина”, каза Ралева.
Тя отвърна на нападките за непрозрачността при изразходването на средствата, които се явяват при двойното финансиране. “В никакъв случай не е безконтролно харченето на средствата, ние подлежим на непрекъснати одити, проверки и данъчни ревизии”, заяви Ралева.
Протоколът от общественото обсъждане, заедно с решението на Общински съвет-Шумен за изпращане на предложение за промяна на методиката за субсидиране на лечебните заведения и осигуряване на адекватно финансиране на дейностите им, ще бъдат изпратени в понеделник до здравния министър д-р Стефан Константинов, Комисията по здравеопазване към Народното събрание и Комисията по здравеопазване към Националното сдружение на общините.
Анита ВЛАДИМИРОВА/ТОП НОВИНИ.БГ

Няма коментари:

Сто знамена за ШУМЕН!

СНЦ “Солидарно общество” - Шумен събира средства или знамена за инициатива, породена от чист патриотизъм към родината ни и града ни. Целта ...