понеделник, 18 април 2011 г.

Бедността у нас се е задълбочила заради кризата

Близо 51% от работещите у нас са доволни от трудовия климат. Това показва изследване върху трудовия климат в България за 2010 г. представено от Пламен Димитров и Люмен Томев от КНСБ.  Според президентът на Конфедерация на независимите синдикати в България (КНСБ) Пламен Димитров определи индексът от 50.9 като по-скоро нисък.
Кризата е задълбочила бедността, става ясно от изледването. Според резултатите кризата има пряко и косвено влияние върху оценката за трудовия климат. Според данните 66% от участниците в изследването посочват, че изпитват затруднения с доходите, които получават, като за 26% от тях затрудненията са сериозни.
Само 2.5% от запитаните считат, че линията на бедност, определена от правителството, е реална. Според повечето от тях средният чист доход трябва да бъде около 514 лв., за да не се чувстват бедни.

Данните от изследването показват явното разграничаване между удовлетвореността от трудовия климат в различните отрасли. В сферата на услугите индексът е много по-висок от този в сферата на производството (образование - 60.1, добивна промишленост - 45). Откроява се и разлика между работата в малките фирми и в големите предприятия. Хората, които работят в големите фирми са по-удоволетворени от работата си.

Понятието "трудов климат" се дефинира като съвкупност от всички материални и нематериални условия, в които се реализира трудовата функция на работната сила - непосредствено на работното място и по-общо - в рамките на цялата фирма или организация.
Златина Димитрова  
 
 

 

Няма коментари:

Сто знамена за ШУМЕН!

СНЦ “Солидарно общество” - Шумен събира средства или знамена за инициатива, породена от чист патриотизъм към родината ни и града ни. Целта ...