вторник, 7 септември 2010 г.

ПРЕСЦЕНТЪР НА КНСБ

На днешното си заседание Изпълнителният комитет на КНСБ анализира обезпокоително нарастващото социално напрежение сред структурите на КНСБ, предизвикано от приетия от Правителството на 4. август и внесен в НС Проект на Закон за изменение и допълнение на КСО, несъгласуван със синдикатите и дори необсъждан в НСТС и Надзорния съвет на НОИ в нарушение на Закона.


В тази връзка ИК на КНСБ настойчиво призовава министър-председателя на Република България и ръководеното от него правителство да изтегли от Народно събрание посочения законопроект, тъй като:

1. Законопроектът посяга без стойностни аргументи на завоювани права на българските граждани и прехвърля тежестта на тежката финансовата ситуация в осигурителната система единствено върху работещото население

2. Предвидените в Законопроекта промени не решават ефективно нито краткосрочно, нито в дългосрочен план финансовите проблеми на Държавното обществено осигуряване

3. Законопроектът генерира социално напрежение и спонтанни реакции, които могат да доведат да трудно контролируеми и кризисни ситуации в отделни браншове и отрасли.

В случай, че не бъде оттеглен Законопроектът, ИК на КНСБ ще внесе за разглеждане в Координационния съвет на КНСБ на 10. септември предложение за организиране на консолидирани стачни и протестни действия като упълномощава ръководството на КНСБ да съгласува времето на солидарните синдикални действия с Конфедерация на труда „Подкрепа”.

4. Вместо това, КНСБ е разработила и предложила аргументирана и цялостна концепция за подобряване осигурителните права на хората и постигане на дългосрочна финансова жизнеспособност на системата.

В тази връзка ИК на КНСБ настоява министърът на труда и социалната политика да заеме публична позиция в подкрепа на увеличение на минималната работна заплата, която има пряко отношение към ръст на минималните осигурителни доходи за най-ниско квалифицираната категория персонал и цялостно подобряване приходите на осигуряването.

Изпълнителният комитет на КНСБ призовава всички свои структури да участват активно в преговорите по минималните осигурителни доходи за 2011 г. като се стремят да постигнат минимален ръст от най-малко 5%, с което ще се компенсира очакваната годишната инфлация за 2010 г. и ще се даде възможност за едно поне минимално нарастване на осигурителните доходи.



03.09.2010 г.

Няма коментари:

Първомайски спортен празик по случай деня на труда

На 28.04.2024г. от 9:00ч. на спортните площадки на СУ”Сава Доброплодни” се проведоха традиционните първомайски спорни игри организирани от Б...